Dosarul vameșilor corupți | Procuratura a finalizat cercetarea penală în cazul vameșilor de la Tudora, Palanca și Bender

  • 24 Ianuarie 2017 14:39
Dosarul vameșilor corupți | Procuratura a finalizat cercetarea penală în cazul vameșilor de la Tudora, Palanca și Bender

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a zece din cei 30 de vameși ai posturilor vamale Tudora, Planca și Bender, reținuți în septembrie 2016 pentru acte de corupție și crearea unei organizații criminale.

Conform rechizitoriului, în perioada ianuarie – septembrie.2016, în cadrul Biroului Vamal Bender, acționând potrivit înțelegerii prealabile, a fost organizată activitatea infracțională a grupurilor criminale formate din inspectorii vamali de tură, responsabilii de tură și șefii de posturi vamale ale Biroului Vamal Bender. Gruparea era formată pentru ca aceștia să pretindă, să accepte și să primească personal și pentru alte persoane, în calitate de mită mijloace bănești în diferite valute, proporțiile cărora nu depășesc 100 unități convenționale. Banii erau primiți de la persoanele care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova și urmau a fi supuse controlului vamal, pentru organizarea și favorizare a trecerii mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova și invers, în condiții preferențiale.
 
Inspectorii vamali, responsabilii de ture și șefii de posturi vamale – împărțiți în grupuri, formate prin copierea turelor din care făceau parte, acționând conform înțelegerii prealabile, transmiteau mijloacele bănești acumulate pe parcursul turei, în urma comiterii infracțiunilor de corupere pasivă responsabililor de ture.

În continuare, responsabilii de ture, acționând în calitate de organizatori, fiind ierarhic superiori, asumându-și puterea decizională, de control și dispoziție în cadrul grupurilor criminale organizate, primind de la inspectorii din subordine mijloacele bănești acumulate în urma comiterii infracțiunii de corupere pasivă îi ascundeau pe parcursul turei în locuri dosite sau special amenajate. La terminarea turei, aceștia împărțeau egal, mijloacele bănești acumulate pe parcursul turei, între membrii turei - grupului criminal, iar o parte din bani o transmiteau responsabililor de activitatea posturilor pentru aceștia și pentru factorii de decizie ai Biroului Vamal Bender, obținând în schimb protecție și favorizarea membrilor organizației criminale pentru activitatea infracțională desfășurată.

Printre cei expediați în judecată se numără șeful Biroului vamal, trei șefi ai posturilor vamale și 4 șefi de tură din cadrul posturilor vamale.

Amintim că, pe data de 30 septembrie 2016, 30 de colaboratori ai Serviciului Vamal, printre care inspectori vamali, șefi de ture, șefi de post, dar și șeful și adjunctul Biroului Vamal Bender au fost reținuți și plasați în izolator fiind bănuiți de comiterea coruperii pasive.

Reținerile au avut loc urmare unor percheziții la punctele vamale Tudora și Palanca, dar și la domiciliile inculpaților. Potrivit actului de învinuire, șeful de tură și inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat și primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat au fost depistate sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut și la punctul vamal Palanca, unde procurorii au constatat activități infracționale similare.
Urmare măsurilor speciale de investigație, acțiunilor de urmărire penală și audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, dar ar fi fost transmiși șefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau șefilor posturilor vamale.

La demersul procurorilor, Serviciului Vamal i-a fost solicitată suspendarea din funcție a inspectorilor vamali trimiși în instanța de judecată, până la pronunțarea sentinței pe caz.

Dacă vor fi găsiți vinovați de cele incriminate, învinuiții riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice pentru o perioadă de până la 5 ani.

Totodată, Procuratura anticorupție a disjuns într-o procedură separată cauza penală în privința celorlalți angajați ai Biroului Vamal Bender pentru administrarea probelor suplimentare și terminarea urmăririi penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău