Dosarele licitațiilor trucate: Ședințe amânate, zero condamnări cu executare și firme „abonate” în continuare la banii publici (Revista presei)

  • 10 August 2022 10:49
Dosarele licitațiilor trucate: Ședințe amânate, zero condamnări cu executare și firme „abonate” în continuare la banii publici (Revista presei)

În Moldova se discută în continuare dacă autoritățile au putut să ajungă la un acord cu «Gazprom» în privința unui preț mai mic la gazele naturale, scrie NewsMaker. Președintele parlamentului Igor Grosu a declarat într-un interviu că acestea nu au putut. Altfel, ar fi trebuit să recunoască datoria de aproape 8 miliarde de dolari a regiunii transnistrene pentru gazele naturale consumate, dar și noul statut al Transnistriei. Și să aprobe în mod public acțiunile militare pe care Rusia le desfășoară în Ucraina. În opinia lui Grosu, dacă se va ajunge la sistarea completă a livrărilor de gaze naturale în Moldova, țara noastră va fi ajutată de către prieteni — țările din Occident. În ce privește Tiraspolul, autoritățile moldovenești se vor asigura mai întâi dacă regiunea va plăti pentru gazele naturale consumate din surse de alternativă. Ucraina este sigură de poziția Moldovei în raport cu Rusia. Și de faptul că țara noastră nu va permite FR să evite sancțiunile internaționale cu ajutorul nostru. Alexei Arestovici, consilierul șefului oficiului lui Zelenski, a declarat că autoritățile moldovenești «conștientizează adevăratele sale interese» și nu «se vor confrunta cu sancțiuni secundare pentru sprijinirea țării teroriste».

Vitalie Ciobanu observă în editorialul său din DW că nu există o unitate în cuget și simțiri în Moldova, care să asigure o rezistență în fața presiunilor rusești, ca în Țările Baltice sau cum o manifestă, azi, ucrainenii care își forjează națiunea sub tirul bombelor rusești.  „Ceea ce a lipsit în 30 de ani în relația cu Rusia a fost un pic de demnitate”, spune prim-ministra Natalia Gavriliță, după ce și președinta Maia Sandu afirmase că refuză să sacrifice interesele pe termen lung ale țării de dragul unor bonusuri economice rusești. De cealaltă parte, opoziția pro-rusă a sesizat oportunitatea politică și insistă pe negocieri. Găgăuzii, la rândul lor, ar vrea să discute direct cu Moscova niște prețuri preferențiale – i-au fost mereu fideli, de ce să sufere din cauza „rusofobiei” actualei puteri de la Chișinău? Gazificarea localităților, mari și mici, a fost cândva un proiect orgolios, o miză propagandistică pentru puterea sovietică, în anii ‘70-‘80. Se bucurau și moldovenii că nu vor mai face focul cu „tizâc” (ca în proza lui Ion Druță), că vor trăi ca la oraș. Acum se vede bine că țevile galbene, care le trec, peste gard, din ogradă în ogradă, sunt niște lanțuri pe grumazul lor, este concluzia lui Vitalie Ciobanu. 

Peste 150 de noi producători de energie regenerabilă, scrie Mold-Street. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a confirmat statutul de producător eligibil pentru 151 de cereri, pentru centrale electrice ce utilizează tehnologia fotovoltaică (montate pe clădiri și pe teren) și cea bazată pe biogaz. Potrivit ANRE, acestea au fost înregistrate conform principiului primul venit-primul servit, pentru care a fost finalizată examinarea realizată în scopul evaluării deplinătății dosarelor depuse și întrunirea cerințelor pentru confirmarea statutului de producător eligibil stabilite în Legea privind promovarea utilizării energiei produse din surse regenerabile. Lista solicitanților cărora li s-a confirmat statutul de producător eligibil, include atât companii din sectorul energetic (Navitas Energy), construcțiilor (Magistrala Nord), agricol (Crist-Valg), întreprinderi municipale, dar și mici afaceri și întreprinderi individuale.

Ziarul de Gardă publică o investigație privind dosarele licitațiilor trucate. “ Ședințe amânate, zero condamnări cu executare și firme „abonate” în continuare la banii publici”, titrează publicația. Potrivit ZDG, mai multe dosare penale inițiate, anterior, pentru fraudarea licitațiilor publice rămân, până în prezent, fără finalitate și nicio persoană vizată nu a fost condamnată cu executare. Companiile implicate continuă să câștige proceduri de achiziții publice, inclusiv cu autoritățile contractante vizate în aceleași dosare de trucare a licitațiilor. Ziarul de Gardă a analizat parcursul acestor dosare și ale companiilor vizate, dar și al altor firme ale acelorași proprietari. Majoritate nu au fost înscrise, nici până în prezent, în Lista de interdicție a operatorilor economici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău