DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea: Pentru prima dată în istoria noastră de trei decenii, R. Moldova ca și Ucraina este în centrul atenției mondiale. În premieră, autoritățile noastre pot ajunge la orice cancelarie, la orice guvern din lume (AUDIO)

  • 03 Iulie 2022 10:05
0%
00:00:00
00:00:00

Alexandru Flenchea, expert în securitate, vicepremier pentru reintegrare în perioada 2019-2020, consideră că odată cu acordarea statutului de țară candidată la UE pentru R. Moldova, nu mai avem justificări să amânăm rezolvarea diferendului transnistrean. El susține, în cadrul emisiunii Dosar transnistrean de la Radio Chișinău, că în acest moment regimul de la Tiraspol este foarte vulnerabil și nu mai dispune de atuurile pe care le-a avut până acum: protecție militară, gaz gratuit și contrabandă.

În procesul de aderare europeană a R. Moldova, dosarul transnistrean este o problemă a cărei rezolvare nu mai poate fi amânată, consideră expertul: „Va fi un subiect care va cere mai mult lucru decât discuții din partea R. Moldova. Bineînțeles că și discuții și negocieri, dar în primul rând avem de făcut multe lucruri. Odată cu acordarea acestui statut, nu mai avem pretexte și justificări să mai amânăm rezolvarea acestui conflict. Ultimul lucru pe care și-l dorește UE, în special în această perioadă e să aibă trupe ruse  pe propriul teritoriu și o entitate necontrolată de o autoritate constituțională, aflată în afară acțiunii dreptului internațional. Deci avem toate motivele să nu mai amânăm și să începem să lucrăm foarte serios ca această problemă să înceteze să mai fie o problemă, să putem să ne apropiem de Europa”, a spus Alexandru Flenchea.

În paralel cu reforma justiției, în paralel cu relansarea economiei, cu reformarea și consolidarea sectorului energetic, în paralel cu tot ceea ce ține de construcția statală și dezvoltarea țării - toate aceste lucruri sunt prioritare și trebuie făcute în paralel. Evident că trebuie de discutat cu Tiraspolul, lucru pe care autoritățile îl fac, pentru că am văzut că în momentul în care problema energetică a devenit o problemă presantă, s-au găsit canale de discuții, platforme de discuții, argumente și soluții. Da, ele sunt provizorii, prelungire din lună în lună, dar ele probează faptul că atunci când este nu doar dorință, dar circumstanțele impun, soluții se găsesc. Se găsesc în sfera economică, s-ar găsi și în sfera politică și în cea de securitate. Vorbim în primul și în primul rând de prezența militară rusă pe teritoriul nostru”, a subliniat fostul vicepremier pentru reintegrare.

Alexandru Flenchea a subliniat că pentru prima dată în istoria R. Moldova, autoritățile de la Chișinău au o susținere fără precedent pe plan internațional pentru a rezolva problema transnistreană: „E nevoie de cel puțin trei lucruri: de dorință, ceea ce numim voință politică, de resurse și de o conjunctură favorabilă. Dorința apare atunci când ești presat de circumstanțe, resursele, ai nu ai, le mobilizezi, iar conjunctura internațională, cu tot ceea ce aduce războiul, e și o oportunitate unică. Pentru prima dată în istoria noastră de trei decenii, R. Moldova ca și Ucraina este în centrul atenției mondiale. În premieră, autoritățile noastre pot ajunge la orice cancelarie, la orice guvern din lume având certitudinea că vor fi ascultați și auziți”, a punctat expertul.

În acest context, fostul vicepremier Alexandru Flenchea consideră că regimul de la Tiraspol este mai vulnerabil ca niciodată: „Din primele zile de război s-a văzut cât de vulnerabilă și cât de amenințată se simte administrația acestei regiuni. Pentru că tot ceea ce până acum a constituit atuurile acestui regim, de la armata rusă, care le oferă o umbrelă miliară, gaz gratuit rusesc, contrabanda, acum lucrurile s-au schimbat foarte mult. Regiunea este extrem de vulnerabilă. Principalul destinatar al recentei  declarații de la Tiraspol este Vladimir Putin. La Moscova ar trebui foarte atent s-o citească. Acolo foarte clar scrie: noi vrem pace, nu război.

Ei se tem de armata „eliberatoare” rusă.  Ultimul lucru pe care și-l doresc cei de la Tiraspol este să fie „eliberați și salvați” cei 250 de mii de cetățeni ruși care ar locui în zonă. E ultimul lucru pe care și-l doresc ei. Au urmărit foarte atent ce-a fost în Abhazia, de exemplu, unde toate afacerile au fost preluate de la businessmani de cei de la Moscova, ei urmăresc foarte atent ce se întâmplă acum în regiunea Harkov, în Donbass, unde pur și simplu vin militarii, instituie administrații noi, cu oameni detașați din diferite zone ale Rusiei. Elitele locale pur și simplu sunt eliminate, afacerile sunt preluate. Care ar fi interesul patronilor companiei Sheriff să vadă un asemenea scenariu la ei în zonă, unde și-au făcut o căsuță conformabilă, până nu demult câștigau mulți bani și vor ca în continuare să poată câștiga”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău