Doroțcaia alege între Chișinău și Tiraspol (Jurnal de Chișinău)
-
11 Aprilie 2014 09:44
REVISTA PRESEI DIN 11 APRILE
Un protest al pedagogilor, oriunde s-ar întâmpla el, dar mai ales în Republica Moldova, sugerează că lucrurile au atins o anumită limită a suportabilității, peste care nu se poate trece, constată Vitalie Ciobanu În Adevărul. Autorul subliniază că educația trebui să fie „ministerul strategic“ al Moldovei, însă guvernele care s-au perindat din 1991 încoace au gândit mereu pe termen scurt, au plasat învățământul (și sănătatea!) pe ultimul loc în lista de priorități a statului. Potrivit autorului, actuala putere are șansa să schimbe această percepție.
Adevărul mai scrie despre un proiect de lege al Executivului ce prevede instituirea unei noi modalități de privatizare a bunurilor publice, prin schimbul de acțiuni. Opoziția cere amânarea adoptării, afirmând că inițiativa este ambiguă și poate duce la abuzuri.
Constatin Tanase scrie în Timpul că Moldova a ajuns la răscruce, în contextual ultimelor evoluții din Ucraina. Deși a făcut nouă pași spre Europa, a făcut doar jumătate de drum, opinează autorul și atenționează că se poate întâmpla orice - există suficiente forțe negre care ne pot arunca înapoi în spatele unei noi cortine de fier. Și dacă omul simplu încă nu înțelege prea bine semnificația regimului liberalizat pe care l-am obtinut, atunci politicienii încă nu înțeleg că victoria obținută se poate spulbera în câteva clipe, comentează editorialistul.
Doroțcaia alege între Chișinău și Tiraspol, titreaza Jurnal de Chisinau. De vinerea trecută, la Doroțcaia, sat din stânga Nistrului, nu mai este liniște. Locuitorii s-au împărțit în două tabere: cei care pledează pentru trecerea localității sub jurisdicția Tiraspolului și cei care vor să rămână în subordinea Chișinăului. Potrivit satenilor, „Problema a început odată cu eliberarea pașapoartelor transnistrene pentru locuitorii satului. „Dacă aici pensia, în medie, e de 700-800 de lei, acolo e 1700-2000 de ruble (adică 2200- 2500 de lei moldovenești). Astfel, jumătate din pensionari satului au mai puțin de o mie de lei, iar cealaltă jumătate ridică o pensie de două ori mai mare. Oamenii compară și au început să se mănânce între ei”, explica Jurnal de Chisinau.
Aceeași publicație scrie despre reușitele primarului din satului Ciorăști, Nisporeni, unde se desfășoară proiecte în valoare de 37 milioane de lei. Valeriu Guțu a construit un apeduct, a deschis o grădiniță, un centru de sănătate modern, un drum, luptă cu gunoiștile neautorizate. Nu toată lumea îl acceptă ca primar și îl susține în ceea ce face. „Însă e normal să nu plac tuturor”, opinează primarul comunei Ciorăști, Nisporeni.