Dorin Recean: Republica Moldova are nevoie de o strategie robustă de securitate, în contextul în care Rusia a devenit pe față o amenințare la adresa securității sale

  • 12 Aprilie 2023 18:25
Dorin Recean: Republica Moldova are nevoie de o strategie robustă de securitate, în contextul în care Rusia a devenit pe față o amenințare la adresa securității sale

Republica Moldova are nevoie de o strategie robustă de securitate, în contextul în care Rusia a devenit „pe față o amenințare la adresa securității” sale, a declarat premierul Dorin Recean, invitat la lucrurile Forumului de discuții „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale în contextul elaborării Strategiei Securității Naționale”, scrie Radio Chișinău.

În opinia șefului Cabinetului de Miniștri, necesitatea întăririi gradului de reziliență este amplificată și de pericolul provocat de agresiunea militară rusă în Ucraina.

În context, premierul a menționat importanța suportului logistic al Alianței Atlanticului de Nord, care nu trebuie privită ca pe ceva ”confruntațional”, așa cum continuă și astăzi să o prezinte mai mulți actori politici, ci dimpotrivă, ca pe o posibilitate de dezvoltare a instituțiilor și de reziliență a proceselor democratice.

Oficialul a mai adăugat că a venit timpul ca și Republica Moldova să devină producător de securitate, nu doar consumator, pentru a-și proteja cei peste 1200 de kilometri de frontieră. Acest lucru nu se poate întâmpla fără un amplu consens între toate structurile decizionale și societate, a conchis premierul Dorin Recean în discursul său.

„Asta este direcția strategică: unu, este foarte clar care sunt amenințările, doi, dezvoltăm strategia și foarte clar știm cum să alocăm resurse ca să facem față amenințărilor, trei trebuie să înțelegem economia pe termen lung a securității noastre naționale și în termen lung trebuie să ne aliniem, iar pentru asta avem nevoie de coagularea societății, avem nevoie de foarte multă muncă în acest sens, pentru că acest proces trebuie să fie credibil, trebuie să fie foarte clar înțeles de fiecare cetățean. Nu va fi ușor, nu va fi peste noapte, dar este obligația să o facem”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău