Dorin Recean: „Deseori, ne întrebăm DE CINE trebuie să ne apărăm. Întrebarea corectă este CE apărăm? Noi trebuie să ne apărăm țara, pământul, familia, casa, comunitatea”

  • 13 Decembrie 2022 18:10
Dorin Recean: „Deseori, ne întrebăm DE CINE trebuie să ne apărăm. Întrebarea corectă este CE apărăm? Noi trebuie să ne apărăm țara, pământul, familia, casa, comunitatea”

Războiul rus din Ucraina rămâne principalul risc la adresa securității R. Moldova, cu efectele sale colaterale, inclusiv asupra sectorului energetic. Totodată, Republica Moldova este foarte expusă în fața războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă, au atenționat experții în securitate în cadrul Forumului anual de Integrare Europeană a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei are efecte colaterale și asupra teritoriul Rep. Moldova, drept exemplu sunt cazurile de la Naslavcea sau Briceni, când părți din rachete au căzut în localitățile respective. Nu este exclus faptul că aceste amenințări se pot repeta, a atenționat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Presiunea energetică și economică fac parte din pericolele interne ale Rep. Moldova, a adăugat oficialul.

„Nu putem neglija existența regiunii separatiste, în categoria amenințărilor de ordin intern. Avem acolo forțe necontrolate de către autoritățile de la Chișinău, prezența așa-numitului grup al trupelor ruse și prezența acelor stocuri militare, care prezintă un pericol pentru teritoriul Rep. Moldova, inclusiv și pentru teritoriul Ucrainei. Nu putem să nu atragem atenția deosebită asupra riscului declanșării unui conflict intern, care poate fi cauzat de orice factori interesați în destabilizarea situației”, a atenționat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Pentru ca societatea noastră să fie reziliență e nevoie ca neutralitatea să fie percepută de toți în același sens, spune secretarul Consiliului Suprem de Securitate Dorin Recean.

 „Societatea interpretează neutralitatea din ce a înțeles. În mediul experților sunt clare conceptele de neutralitate, limite și altele. Trebuie să facem așa încât nivelul de înțelegere a cetățenilor să fie egal cu cel al experților. Deseori, ne întrebăm DE CINE trebuie să ne apărăm și aici intrăm în capcana întrebării greșite. Întrebarea corectă este CE apărăm? Noi trebuie să ne apărăm patria, țara, pământul, dar și să ne apărăm: familia, casa, comunitatea. La această întrebare trebuie să răspundem când suntem întrebați de ce noi ne apucăm să dezvoltăm capacitatea de apărare a țării noastre”, spune secretarul Consiliului Suprem de Securitate Dorin Recean.

Instituțiile din domeniul de securitate nu se construiesc într-o zi. E o temă de acasă nefăcută timp de 30 de ani, a subliniat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.

Acum, din cauza războiului trebuie să mergem cu pași foarte rapizi în a reforma un secetor care nu doar a fost neglijat, dar și în care nu s-a investiti foarte mult. Instituțiile iau timp în a fi reconstruite. Foarte importantă este partea legislativă, ori la noi legislația a fost gândită pe timp de pace și multe țări se confruntă cu această problemă. (...) Securitatea costă și ea creează disconfort. Securitatea necesită investiții destul de mari, greu de argumentat când vorbești cu Ministerul Justiției, insitutție civilă. Sunt investiții care nu se răscumpără în timp, care nu au o cuantificare financiară înapoi, dar sunt importnate pentru a menține statul în siguranță. Creează disconfort, pentru că securitatea are are mai multe elemente care în viața de zi cu zi vrem să nu ne confruntăm cu ele”,  a subliniat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.

Printre amenințări, experții au atras atenția și asupra războiului informațional și a riscului răsturnării guvernării proeuropene prin mecanisme hibride.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău