Dorin Dusciac | „Nu mai donați bani pentru unioniști în mod direct!” (Revista presei)

  • 11 Aprilie 09:30
Dorin Dusciac | „Nu mai donați bani pentru unioniști în mod direct!” (Revista presei)

Revista presei - 11 aprilie 2019.

Negocierile, sau lipsa acestora, privind formarea unei eventuale majorități parlamentare se află pe agenda presei de la Chișinău.

Postul TV8 îl citează pe deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, care a afirmat că socialiștii nu examinează posibilitatea creării unei majorități parlamentare cu Partidul Democrat. ”Noi niciodată nu am discutat la ședințele fracțiunii scenarii cu Partidul Democrat”, a declarat Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8. Mai mult, Batrîncea a declarat că PSRM ar putea să o voteze pe Maia Sandu în calitate de prim-ministră, dacă cei de la ACUM ar vota-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de președintă de Parlament.

Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, Partidul Democrat se va afla într-o situaţie privilegiată, este de părere analistul politic, Vlad Țurcanu, notează TVR Moldova.  Vlad Ţurcanu subliniază că problema cu care se confruntă cele trei grupuri parlamentare în crearea unei alianţe ţine de faptul că toate trei au o retorică diferită. „Avem o situaţie nu foarte uşor de administrat, în care Partidul Democrat, care şi-a cultivat un partener în persoana Partidului Socialiştilor, nu poate face alianţă pe faţă cu acest partid din raţiuni politice. La un moment dat când se va crea o atmosferă favorabilă uneia asemenea alianţe, ea se va face”, subliniază analistul.

Adevărul publică opinia expertului politic, Dionis Cenuşă, care subliniază că: „Socialiştii trasează nişte condiţii pentru negocierea coaliţiei de guvernare, multe dintre care sunt indigerabile de către ACUM”, a scris Dionis Cenuşă pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, „ACUM este prins pe picior greşit”.  „Blocul nu vrea coaliţie cu Socialiştii, ci doar guvern minoritar, inacceptabil pentru Socialişti. La fel, abordarea socialiştilor conţine puncte contradictorii care inevitabil duc la respingerea ACUM”, a menţionat expertul. În opinia sa, unica modalitate a Blocului ACUM de a verifica cât de sinceri sunt socialiştii ar fi să intre în negocieri cu aceştia.

”Alegerile anticipate, laitmotivul invitațiilor la dialogul fără dialog din ultimele zile” titrează Europa Liberă. ”În mediul analiștilor sunt discutate trei posibile scenarii post-electorale. Unii analiști, inclusiv cei care nu-şi ascund simpatiile față de democrați, între care Corneliu Ciurea, nu exclud deocamdată o eventuală coaliție, poate şi informală, între PD și PSRM (…). Un alt scenariu, despre care însă analiştii vorbesc mai rar în ultimul timp, este că democrații, dacă nu reușesc să bată palma cu socialiştii, vor încerca totuși să adune în jurul lor deputați din celelalte formațiuni reprezentate în Parlament, în pofida amenințării lui Igor Dodon că va respinge categoric orice candidatura la funcţia de premier propusă de o majoritate formată cu ajutorul unor transfugi. Cel de-al treilea scenariu ar fi alegerile anticipate”, notează Europa Liberă.

”Nu mai donați bani pentru unioniști în mod direct!”, își îndeamnă cititorii Dorin Dusciac, într-un editorial pentru Timpul. ”Scriu toate acestea nu pentru a blama pe cineva, ci din dorința de a evita căderea multora în deznădejde și în dezamăgire. Mai rău decât lipsa Unirii poate fi un singur lucru: deziluzionarea în cauza unionistă, care se poate produce inclusiv din cauza unor purtători ai acestui ideal. Istoria noastră recentă este, din păcate, bogată în astfel de exemple. Prin urmare, nu vă îndemn să nu mai sprijiniți Unirea, ci vă rog să vă protejați pe voi înșivă de deziluziile pe care ați putea să le trăiți”, notează autorul.

Portalul Anticorupție scrie despre decizia Kievului de a sista orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Acest succes însă nu scapă Republica Moldova de pericolul pierderii accesului de apă potabilă, mai scrie publicația, ce mai amintește că portalul Investigatii.md a publicat o anchetă amplă despre acest subiect realizată, împreună cu jurnaliști din Ucraina. Jurnaliștii au demonstrat că problemele pe Nistru au început să se agraveze după ce Guvernul Filat a acceptat, prin decizie secretă, să cedeze în 2010, în schimbul a două cariere, partea sa de baraj de la Naslavcea.

RISE Moldova publică un interviu cu Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, care consideră inițiativa democraților privind alegerea judecătorilor de către popor una „foarte complicat” de pus în practică, deoarece „tot ce s-a făcut până acum […] o să fie revizuit”. Dar precizează că magistrații vor fi nevoiți să se conformeze, „dacă Parlamentul va considera să adopte așa o lege”. Referitor la judecătorii arestați pentru luare de mită, președintele CSM afirmă că sunt probe suficiente pentru a permite efectuarea unor acțiuni care țin de procedura penală. Iar referitor al averile judecătorilor, îi avertizează pe magistrați: Societatea e cu ochii pe noi. Fiți mai modești!

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
20,3 °C
cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,1 m/s
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
21 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău