Doi copii au murit intoxicați cu monoxid de carbon
-
22 Aprilie 2016 11:02
Doi frați de doi și patru ani din localitatea Buda, raionul Călărași, au murit intoxicați cu monoxid de carbon, după ce din sobă a căzut jăratic.
Potrivit informațiilor operative, jăraticul a căzut pe podeaua acoperită cu material ușor inflamabil. Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Dina Țurcan, a declarat că ajunși la fața locului pompierii au stabilit că ardere deschisă nu este, iar podeaua din preajmă avea urme de ardere pe o suprafață mică. Preliminar, s-a stabilit că frații s-au intoxicat cu gaze de ardere emanate.
Totul s-a petrecut în seara zilei de joi, 21 aprilie. Potrivit SPCSE, copiii au fost găsiți de mamă, în locuință, după ce aceasta s-ar fi întors acasă. Circumstanțele producerii tragediei urmează să fie stabilite de organele de drept, iar cauza morții copiilor va fi constatată după expertiza medico legală.
Pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon, precum și incendiile, pompierii reamintesc despre necesitatea respectării regulilor de exploatare a sobelor. Persoanele sunt îndemnate să curățe sobele, să verifice dacă acestea nu au crăpături și să nu le supraîncălzească. De asemenea, este indicat ca materialele combustibile și ușor inflamabile să fie îndepărtate de suprafețele încălzite. Pentru a evita incendiile provocate de jăraticul căzut pe podea, pompierii recomandă instalarea, în fața ușii de la sobă, a unei bucăți de tablă.
Totodată, oamenii sunt îndemnați să stingă focul pe timp de noapte și atunci când pleacă de acasă. Salvatorii atenționează că adulții să nu lase copiii nesupravegheați, mai ales atunci când se face focul în sobă sau în preajmă există alte obiecte electrice de încălzit. La fel, pompierii recomandă ca încăperile în care s-a făcut focul să fie aerisite dimineața, pentru a evita riscul intoxicațiilor.
În cadrul proiectului REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă din Republica Moldova au fost realizate mai multe filmulețe comportamentale în situații de risc. Unul dintre ele se referă la prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Video poate fi vizualizat aici.
De 7 ani proiectul REPEMOL, în colaborare cu Ministerul Sănătății, atenționează părinții despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.