Dodon, după întâlnirea cu Krasnoselski: Tiraspolul a decis să închidă unele dosare penale ale demnitarilor de la Chișinău

  • 29 Octombrie 2019 17:30
Dodon, după întâlnirea cu Krasnoselski: Tiraspolul a decis să închidă unele dosare penale ale demnitarilor de la Chișinău

Președintele Igor Dodon a discutat cu liderul separatist Vadim Krasnoselski despre negocierile de la Bratislava și pachetul „Berlin plus”. Întrevederea a avut loc la Holercani, pe malul drept al Nistrului. Tiraspolul insistă pe agenda sa prin care încearcă să-și consolideze propriul regim, consideră experții. Pe de altă parte, Igor Dodon ar vrea să ridice dividende politice și să vândă întrevederea ca pe un succes, mai cred analiștii. Relatează Radu Osipov, pentru Radio Chișinău:

Președintele moldovean a anunțat după întrevederea avută cu liderul separatist de la Tiraspol că s-a convenit de a deschide o linie de troleibuz pe o lungime de zece kilometri, de la Varnița la Tighina, iar călătorii vor circula fără controlul actelor de identitate. Tiraspolul a decis să închidă unele dosare penale ale demnitarilor de la Chișinău, negociatorii ar putea să semneze un protocol în urma discuțiilor de la Bratislava, iar, operatorul de telefonie mobilă „InterDnestrCom” va primi licență regională, a mai anunțat Igor Dodon:

„Anii trecuți la Chișinău au fost aprobate unele legi în așa mod ca „InterDnestrCom” să-și poată lua licența. Există voință politică, eu cred că până la finele anului, acesta problemă va fi rezolvată.”

Liderul separatist Vadim Kranoselski s-a arătat mulțumit de faptul că a fost stabilit un termen concret pentru ca operatorul de telefonie mobilă din stânga Nistrului să primească licență regională. Acest lucru ar urma să se întâmple până la finele acestui an.

Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, consideră că administrația de la Tiraspol de fapt urmărește consolidarea regimului secesionist și în același timp, este îngrijorată de incertitudinea livrării de gaze prin Ucraina. Dacă Republica Moldova se va conecta la conducta Iași-Ungheni-Chișinău sau la reversul pe coridorul transbalcanic, atunci va avea de suferit industria energetică a regiunii care ține pe linia de plutire rubla emisă de regimul secesionist. Transnistrenii sunt la fel de interesați să-și legalizeze afacerile prin sistemul bancar de la Chișinău. Ion Leahu:

„În primul rând, este livrarea gazelor sub aspectul poziției Ucrainei, apoi telefonia mobilă și fixă, și principala problemă care a apărut comparativ nu demult, e problema poziției Chișinăului pe subiectul bancar.”

Igor Dodon nu are o viziune pe termen lung, pentru el este mai importantă imaginea pe care și-o creează.

„Întâlnirea cu liderul de la Tiraspol, pentru el e pozitivă, și față de partidele pro-moscovite, și față de partenerii de dezvoltare, și negociere”, consideră Ion Leahu.

Săptămâna viitoare, Chișinăul și Tiraspolul vor purta discuții la conferința informală din Bavaria.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău