Ion Leahu: Tiraspolul insistă pe agenda sa prin care încearcă să-și consolideze propriul regim
-
29 Octombrie 2019 13:19
După negocierile eșuate de la Bratislava, privind reglementarea conflictului transnistrean, președintele R. Moldova Igor Dodon s-a întâlnit astăzi cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, la Holercani, pe malul drept al Nistrului, unde obișnuia să se odihnească odinioară nomenclatura comunistă. Tiraspolul insistă pe agenda sa prin care încearcă să-și consolideze propriul regim, consideră fostul reprezentant al Chișinăului la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. De altă parte, Igor Dodon ar vrea să ridice dividende politice și să vândă întrevederea ca pe un succes.
La întrevedere urmează a fi discutate prevederile Pachetului Berlin Plus, este vorba despre conexiunile telefonice fixe și mobile, libera circulație a persoanelor oficiale și problema dosarelor penale pe numelor unor funcționari, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Vasili Șova.
Pe de altă parte, experții atenționează că Tiraspolul își urmărește agenda de consolidare a regimului secesionist. Totodată, acesta este îngrijorat de incertitudinea livrării de gaze prin Ucraina, consideră expertul Ion Leahu. Dacă Republica Moldova se va conecta la conducta Iași-Ungheni-Chișinău sau la reversul pe coridorul transbalcanic, atunci va avea de suferit industria energetică a regiunii care ține pe linia de plutire rubla emisă de regimul secesionist. Transnistrenii sunt la fel de interesați să-și legalizeze afacerile prin sistemul bancar de la Chișinău și insistă pe cedarea unor frecvențe către operatorul de telefonie mobilă InterDnestrCom, așa cum s-au angajat părțile în noiembrie 2017, în așa-numitul pachet Berlin plus. Ion Leahu:
În primul rând, este livrarea gazelor sub aspectul poziției Ucrainei, apoi telefonia mobilă și fixă, și principala problemă care a apărut comparativ nu demult, e problema poziției Chișinăului pe subiectul bancar, a spus Ion Leahu.
Igor Dodon nu are o viziune pe termen lung, pentru el este importantă imaginea pe care și-o creează, mai ales că a vorbit, nu o singură dată, despre acordarea unui statut special regiunii, consideră Ion Leahu.
Întâlnirea cu liderul de la Tiraspol, pentru el e pozitivă, și față de partidele pro-moscovite, și față de partenerii de dezvoltare, și negociere, a precizat Ion Leahu.
Săptămâna viitoare, negociatorii de la Chișinău și Tiraspol, urmează să se întâlnească la Munchen în cadrul unor ședințe informale.