DOCUMENTAR | „Ploaia de stele”' - Perseidele. La Chișinău, romanticii sunt chemați pe plaja de la Valea Morilor

  • 11 August 2018 19:02
DOCUMENTAR | „Ploaia de stele”' - Perseidele. La Chișinău, romanticii sunt chemați pe plaja de la Valea Morilor

Începând cu ora 20.00, amatorii fenomenelor astronomice sunt așteptați pe plaja de la Valea Morilor pentru a admira ploaia de stele sub cerul liber, cunoscută ca și noaptea perseidelor.

Evenimentul va ține până la ora 05.00 dimineața, iar doritorii sunt îndemnați să-și ia cu ei chitara, o pătura, muzică și prietenii, transmite IPN.

Pentru vedea meteorii căzând, cei interesați nu au nevoie de un instrument astronomic, dar de un sac de dormit sau un șezlong, pe care să stea întinși, dar și îmbrăcăminte groasă având în vedere că nopțile de august pot fi răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie de privit cerul cel puțin o oră. Cu cât vor privi mai mult, cu atât vor vedea mai mulți meteori, afirmă sursa citată. 

Faza maximă a curentul de meteori al Perseidelor va putea fi admirat de pe teritoriul României și Republicii Moldova, în nopțile de 11/12 și 13/14 august, începând cu ora 22.00 (ora României). Faza de Lună Nouă, care se produce pe 11 august în 2018, va permite o observare mai bună a acestui spectacol astronomic.

În 2018, activitatea Perseidelor a început, ca de altfel în fiecare an, pe data de 17 iulie și se va încheia la 24 august. În luna august se produce maximul curentului Perseide. Având în vedere activitatea bună a Perseidelor încă de la sfârșitul lunii iulie se recomandă ieșirea la observare și în nopțile adiacente maximului. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din orașe pot vedea 10-20 de meteori pe oră, precizează Agerpres.

Fenomenul de "stea căzătoare" este foarte bine cunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub un mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi meteor (stea căzătoare), produs de particula de praf cosmic care arde în atmosferă. Pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit, potrivit www.astro-urseanu.ro.

În mod constant, Pământul întâlnește un nor de praf și pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle, în același punct al orbitei planetei noastre, adică în aceeași perioadă a anului: în jur de 12 august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei și atmosfera terestră atinge chiar 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc și ionizează o lungă coadă de aer în drumul lor.

Fenomenul, cunoscut sub denumirea de "ploaie de stele" sau "stele căzătoare", are radiantul în constelația Perseu, de unde i se trage și numele. Constelația Perseu (în latină Perseus) este o constelație din emisfera nordică traversată de Calea Lactee. În luna august ea este vizibilă după miezul nopții, potrivit www.timeanddate.com. Este bogată în stele, printre care și steaua dublă Algol. Aceasta este prima stea variabilă descoperită, ea fiind observată și de către arabi.

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toți curenții majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puțin 2000 de ani), cât și pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiții ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenți meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu - punctul cel mai apropiat de Soare - ocazie cu care s-a produs o intensificare a activității. Frecvența meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 și 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

În mișcarea sa pe orbită, Pământul întâlnește curenții de meteori în aceleași zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Acești curenți de meteori poartă denumirea constelației sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide. Primele observații despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezești, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuți peste 100 de meteori.

Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău