Discursul ținut de Papa Francisc în România: Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească

  • 31 Mai 2019 15:00
Discursul ținut de Papa Francisc în România: Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească Mediafax

Papa Francisc a adresat, vineri, un prim mesaj în cadrul vizitei istorice desfășurate în România, precizând, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni, că se bucură că se regăsește într-o țară atât de frumoasă, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, informează Mediafax.

"Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele domnului președinte și doamnei premier pentru invitația de a vizita România. Îl salut pe membrii corpului diplomatic și pe membri societății civile. Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească. (…) Îl salut cu drag pe episcopi, preoții și toți membrii Bisericii Catolice. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II- lea și când țara dvs deține președinția Consiliului UE, la 30 de ani când țara dvs s-a eliberat de la regimul comunist", a declarat Papa Francisc, într-un discurs ținut la Palatul Cotroceni.

Suveranul Pontif a amintit că România s-a angajat pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase.

Papa Francisc a avut un mesaj pentru românii aflați în Diaspora, spunând că aduce "un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care prin cultura lor, patromoniul lor îmbogățesc cultura altor țări".

"Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtasă la spiritul național. De aceea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale pe aceste frumos tărâm al vostru, al României. Domnule președinte, dorim României prosperitare și pace, invoc asupra familiei dvs, asupra tuturor celor prezenți, ca și asupra întregii populații a țării belșugul și să vă binecuvânteze Maica Domnului. Dumnezu să binecuvânteze România", a spus Papa Francisc, în România.

Sanctitatea Sa a făcut referire și la românii din Diaspora.

"Aduc un omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și al muncii lor, îmbogățesc țările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie. (…) Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale. Este nevoie ca toți să mergem împreună și să își propună ferm să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său", a spus Papa Francisc.

"A merge împreună ca mijloc de construire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din propriile năzuințe sau din interesul personal în favoarea unui plan mai amplu astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri comune. În felul acesta, se poate construi o societate care să-i includă pe toți, în care fiecare, punându-și la dispoziție propriile talente și competențe, printr-o educație de calitate și prin muncă creativă, participativă și solidară, să devină protagonist al binelui comun. O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei mai din urmă să nu fie considerați indezirabili, „obstacole” care ar împiedica „mașina” să meargă, ci cetățeni și frați trebuie complet integrați în viața civilă", a mai spus Papa.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău