Directorul Promo-LEX, Ion Manole: „Perpetuarea impunității pentru abuzurile foarte grave și cazurile de omor din aprilie 2009 este foarte periculoasă”

  • 08 Aprilie 14:53
Directorul Promo-LEX, Ion Manole: „Perpetuarea impunității pentru abuzurile foarte grave și cazurile de omor din aprilie 2009 este foarte periculoasă”

Evenimentele din 7 aprilie 2009 au reprezentat un punct de cotitură și a definit  direcția europeană pe care merge astăzi Rep. Moldova, susține jurnalistul în domeniul politic și de investigații, Mădălin Necșuțu. Pe de altă parte, perpetuarea impunității pentru abuzurile grave de atunci, tortură și cazurile de omor comise de forțele de ordine, afectează în continuare încrederea în justiția din Rep Moldova, consideră Ion Manole, directorul Asociației Promo Lex, organizația care a reprezentat și a obținut câștig de cauză în instanțele internaționale pentru zeci de victime ale actelor de violență, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova are o problemă la capitolul impunitatea celor care au ordonat abuzurile asupra tinerilor comise de forțele de ordine în comisariate, acum 15 ani, în condițiile în care nu s-a ajuns la nicio finalitate din punct de vedere juridic, a atenționat jurnalistul de politică și investigații, Mădălin Necșușu, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Au fost câțiva morți în mod oficial și alte câteva sute de răniți. Tinerii au fost fie bătuți direct în stradă de către poliție și serviciile secrete, pentru că o parte dintre bătăuși erau reprezentați SIS, nu trebuie să uităm acest lucru (alții au fost bătuți în comisariate n.r.). Câteva personaje au fost anchetate și condamnate, dar mai mult simbolic și nu avem încă o concluzie pe ce s-a întâmplat atunci, cine a fost responsabil, cine a fost vinovat. Îl avem pe Vladimir Voronin și astăzi în Parlament, vorbind la fel de violent împotriva adversarilor politici, cu același tip de declarații și astfel de persoane nu au fost niciodată trase la răspundere pentru ce s-a întâmplat atunci”, a spus Mădălin Necșuțu/

Liderul PCRM Vladimir Voronin era președinte al Rep. Moldova în aprilie 2009 și a calificat atunci cele întâmplat drept o tentativă de lovitură de stat.

Jurnalistul Mădălin Necșuțu face trimitere la o situație similară atestată și în România în cazul mineriadelor de la sfârșitul anilor 90 în care abia acum se reanchetează fosta conducere de la București care a ordonat violențele.

Asociația Promo Lex a reprezentat cel puțin zece tineri torturați în acele zile, obținând câștig de cauză la Curtea pentru Drepturile Omului de la CEDO. Toți au părăsit Rep. Moldova, țară în care impunitatea continuă să fie la ea acasă. spune directorul organizației Ion Manole.

”Perpetuarea acestei impunități pentru abuzuri foarte grave, abuzuri și câteva cazuri de omor cunoscute atunci, este foarte periculoasă pentru democrație, urât pentru încrederea în justiție pe care trebuie să o aibă cetățenii Rep. Moldova. Persoanele care au făcut abuz, care au torturat, condamnat acei tineri, mă refer la judecători nu au răspuns în fața legii și a societății pentru abuzurile și acțiunile lor”, a precizat  Ion Manole.

La 15 ani de la protestul anticomunist al tinerilor, din 7 aprilie 2009, niciun funcționar public nu a ajuns să facă pușcărie pentru abuzurile și violențele comise în perioada respectivă. Peste 700 de tineri, conform estimărilor ulterioare ale societății civile, au fost bătuți în comisariatele de poliție. Doar 108 victime au depus plângeri la Procuratură, cel puțin patru persoane au decedat în condiții misterioase. Statul a recunoscut un singur deces, pe cel al tânărului Valeriu Boboc, pentru care a fost condamnat la închisoare polițistul Ion Perju, care a fugit din Republica Moldova fără să-și ispășească pedeapsa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău