Diplomat al R. Moldova: România a devenit partenerul comercial numărul 1 și cel mai mare investitor în Republicii Moldova

  • 10 Noiembrie 2023 17:20
Diplomat al R. Moldova: România a devenit partenerul comercial numărul 1 și cel mai mare investitor în Republicii Moldova

„În ultimii 5 ani, România a devenit partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova, România fiind și cel mai mare investitor, cu cca 8 miliarde MDL. Românii investesc în sectorul bancar, petrolier, IT, farmaceutic. Consider că o cooperare eficientă între Republica Moldova și România va contribui la dinamizarea sectorului economic, social, al celor doua state, cu pași rapizi”, a declarat Ion Coșer, Consul General al Republicii Moldova la Iași, cu ocazia inaugurării Expoziției „Republica Moldova Prezintă”, relatează organizatorii într-un comunicat citat de Radio Chișinău.

„Sunt bucuros că astăzi Republica Moldova Prezintă consumatorului ieșean produse alimentare, vinuri, produse de marochinărie, etc. Aici puteți vedea produse care la sigur pot concura cu branduri internaționale, după calitate și design. Aceasta este nișa pentru Republica Moldova, fie că vorbim de vinuri, sau alte produse- puțin, dar foarte calitativ, a declarat Consulul General al Republicii Moldova la Iași

Expoziția „Republica Moldova prezintă” este o proiectare a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, desfășurată în fiecare început de an acasă, în Republica Moldova. Expoziția „Republica Moldova Prezintă” cucerește pentru prima dată piața din Municipiul Iași, România în noiembrie 2016, ulterior pe cea din Ploiești, Brașov, Baia Mare, Cluj- Napoca, unde a avut un mare succes.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Hareaevenimentul expozițional are drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare.

De la o ediție la alta venim la Iași mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative și competitive. Prezența unui număr mare al companiilor moldovenești - participanți ai expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iași cu atâta ardoare, semn că antreprenorii noștri, la edițiile anterioare, au cucerit consumatorii ieșeni.

Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Relațiile dintre statele noastre sunt influențate de cadrul european al vecinătății și contextul geopolitic internațional, precum și de nivelul contactelor bilaterale și preferințele naționale ale statelor. În cadrul acestor cooperări, au fost organizate mai multe activități comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziții și schimb de experiență. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu partenerii de peste Prut, fapt confirmat de numărul participanților de astăzi – cca 50 de întreprinderi.

În calitate de Președinte al CCI a RM, îmi doresc ca interesul din partea antreprenorilor români să fie reciproc, pentru că Republica Moldova reprezintă o piață interesantă, atractivă și deschisă față de cooperările internaționale și investitorii străini, oferind o serie de avantaje specifice momentelor de start-up și un șir de avantaje fiscale pentru investitorii străini, ” a declarat Sergiu Harea.

Președintele CCI a adus mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat: Primăria Municipiului Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Agenția de Investiții a Moldovei, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Palas Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău