Dezbatere despre valorile europene, în Comrat
-
24 Februarie 2014 10:58
![Dezbatere despre valorile europene, în Comrat Dezbatere despre valorile europene, în Comrat](https://media.radiochisinau.md/image/201402/640x360/radiochisinau_8f1a92357d1217d90baf2426a938f5db.jpg)
În autonomia Găgăuză, discuțiile despre perspectiva europeană a Republicii Moldova continuă și după ce populația și-a exprimat adeziunea pentru Uniunea Vamală, în cadrul a două referendumuri declarate ilegale.
O dezbatere despre valorile europene a fost organizată pentru studenții Universității de Stat din Comrat, la care au participat experți locali, analiști de la Chișinău și din Uniunea Europeană.
La Comrat am întâlnit atât studenți care s-au arătat sceptici față de perspectiva europeană a Republicii Moldova, cât și din cei care agreează această idee, ca fiind cea mai bună pentru țara noastră.
”Am fost atâția ani în componența Uniunii Sovietice și avem altă mentalitate. Va fi foarte greu să ne atașăm de valorile europene, ca de exemplu, cele referitoare la minoritățile sexuale”, este de părere o studentă.
”Pentru mine, perspectiva e legată de Uniunea Europeană. De aceea eu optez pentru integrarea europeană” ne-a declarat un student din Comrat.
Chișinăul nu a comunicat eficient cu reprezentanții autonomiei și nu i-a implicat în procesul de luare a deciziilor referitoare la vectorul politicii extere, este de părere directorul executiv al organizației ”Piligrim” de la Comrat, Mihail Sirkeli.
”Găgăuzia este o regiune specifică, cu interesele sale, unde se vorbește în mare parte, în limba rusă. Rămân încă multe întrebări referitoare la ce va aduce integrarea în Uniunea Europeană pentru Găgăuzia și pentru Republica Moldova în întregime”, a declarat Mihail Sirkeli.
Pe de altă parte, directorul Asociației pentru Politică Externă din Slovacia, Alexander Duleba, consideră că ideea europeană a fost distorsionată în contextul conflictului dintre Comrat și Chișinău.
”UE devine ostatecul relațiile interne dintre Chișinău și Comrat. Eu mă simt incomod în această situație. Se creează aici o întreagă mitologie despre Uniunea Europeană pe care o impuneți cetățenilor voștri” a spus Alexander Duleba.
Autoritățile promit să inițieze o amplă campanie de informare despre ce înseamnă Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, în toate regiunile Republicii Moldova.
Aminitm că la începutul lunii februarie, în regiunea găgăuză au fost organizate două plebiscite, declarate ilegale, în cadrul cărora cei mai mulți cetățeni au optat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală.