Devalorizarea leului. A fost creat un grup de lucru care să examineze situația creată

  • 27 Februarie 2014 17:40
Devalorizarea leului. A fost creat un grup de lucru care să examineze situația creată

Cursul oficial euro/leu moldovenesc, stabilit de Banca Națională a Moldovei, a atins joi, 26 februarie, un nou record, care atestă continuarea devalorizării semnificative a valutei naționale, înregistrată în ultimele luni.

BNM a stabilit pentru, joi, un curs de 18,68 lei pentru un euro, în timp ce băncile comerciale cumpără euro la un curs care se apropie de 19 lei și vinde moneda unică europeană cu peste 19 lei/euro.

Banca Națională a anunțat, pe de altă parte, că nu există motive obiective pentru afișarea unui curs al leului atât de depreciat. BNM bănuiește că unii concurenți pe piața valutară acționează concertat în stabilirea cursului valutar și a creat un grup de lucru care să examineze situația creată, a declarat astăzi prim-vice guvernatorul Marin Moloșag. El a subliniat că acest lucru se întâmplă pe fondul deprecierii monedei unice europene pe piața externă.

Dacă se va dovedi că există acțiuni concertate, BNM are toate pârghiile pentru a acționa în astfel de cazuri, a adăugat prim-vice guvernatorul Marin Moloșag.

BNM a intervenit astăzi pe piață cu 20 de milioane de dolari, pentru echilibrarea cursului valutar, suma totală a intervențiilor, de la începutul acestui an, ridicându-se la 60 de milioane de dolari.

Anterior, Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a afirmat că această situație are un caracter sezonier și este cauzată inclusiv de deprecierile monedelor naționale din statele din regiune.Guvernatorul Băncii Naționale a dat asigurări că leul moldovenesc se va aprecia odată cu încheierea sezonului rece. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău