Deținătorii de arme neautorizate riscă amenzi. Predarea benevolă a acestora îi va absolvi de sancțiuni

  • 23 Octombrie 2018 13:16
Deținătorii de arme neautorizate riscă amenzi. Predarea benevolă a acestora îi va absolvi de sancțiuni

Cetățenii care dețin ilegal arme de foc sunt îndemnați să le predea benevol la poliție și astfel nu vor fi sancționați. Acțiunea face parte dintr-o campanie de sensibilizare lansată astăzi de Inspectoratul General al Poliției. În acest mod, autoritățile vor să reducă numărul armelor neautorizate și al infracțiunilor. Unii experți spun că această campanie este bună, însă nu exclud că aceasta este legată de viitoarele alegeri parlamentare.

„Acum este momentul, predă armamentul” este sloganul campaniei lansate de Inspectoratul General al Poliției, care îndeamnă cetățenii să predea benevol armele deținute ilegal. În acest mod, ei vor fi absolviți de orice pedeapsă.

Șeful Direcției generale securitate publică din cadrul IGP, Marin Maxian, explică ce ar trebui să facă cetățenii atunci când au găsit sau dețin o armă neautorizată.

„Dacă cineva a depistat o armă, în primul rând să nu ia arma în mână, să nu-i schimbe locul și să nu încerce să o ducă la poliție. Să sune în mod obligatoriu la 112 și să asigure zona, să informeze alte persoane despre pericol până la sosirea poliției”.

Deținătorii de arme neautorizate riscă amenzi, muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar trei ani de închisoare. Cele mai frecvente tipuri de arme deținute ilegal sunt cele cu țeava lisă, armele confecționate artizanal, precum și cele din timpul celui de-al doilea război mondial. Armele predate sunt evaluate de specialiști: dacă sunt într-o stare tehnică bună sunt transmise armurierilor, în caz contrar sunt distruse prin topire.

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, consideră că această campanie este una bună pentru că R. Moldova se află într-o regiune instabilă, cu riscuri de securitate legate de prezența trupelor ruse de ocupație  în stânga Nistrului. Expertul însă atrage atenția că în acest mod autoritățile s-ar putea pregăti de alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Primul scenariu, care ar fi cel mai vizat, este că autoritățile se pregătesc de alegeri și ar dori să diminueze orice risc legat de mobilizarea armelor care se află în posesie ilegală la cetățeni. Al doilea scenariu este că aceste campanii s-ar include în politicile naționale cu privire la regimul armelor și a munițiilor, dar de ce se face aceasta tocmai acum? Dar noi nu trebuie să uităm că mai avem un regim separatist, avem anumite riscuri legate de traficul ilegal de muniții și armament din și prin regiunea transnistreană. Cred că ar trebui să fie făcute mai multe campanii în acest sens. Cred că până la urmă se vor ridica acele arme de vânătoare deteriorate, nu știu dacă vom avea cazuri în care cetățenii vor preda arme cu uz militar”.

Potrivit datelor poliției, timp de zece ani, din circuitul ilegal au fost scoase 19 mii de arme. În Republica Moldova aproape 59 de mii de persoane dețin 71 de mii de arme, aflate în circuit civil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău