Detalii în cazul surpării construcției de pe strada Miron Costin

  • 13 Iunie 2016 19:01
Detalii în cazul surpării construcției de pe strada Miron Costin

Principala cauză a surpării construcției de pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al Capitalei ar fi fost utilizarea pilonilor de metal care nu au rezistat cantității de apă adunată în sol după ploi.

Declarația a fost făcută de către viceprimarul Nistor Grozavu, în cadrul ședinței de luni, 13 iunie, de la Primărie. În același timp, Procuratura Generală a deschis o cauză penală în acest caz, iar cei care se fac vinovați de accident urmează a fi trași la răspundere.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, inițial, în proiect era specificat că pentru protecție se vor utiliza piloni de beton. Acest lucru însă a fost modificat pentru a economisi timp și resurse financiare. De asemenea, potrivit lui Nistor Grozavu, molozul și cantitatea mare de deșeuri din construcții, depozitate în același loc au condus la surparea peretelui de pământ.

În același timp arhitectul-șef interimar al Chișinăului, Ion Carpov, a menționat că ambele modalități de protejare a șantierului sunt legale și că decizia rămâne la discreția proiectantului.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a menționat că accidentul putea fi evitat în cazul în care legislația în domeniu nu conținea mai multe neconcordanțe, solicitând modificarea de urgență a acesteia. De asemenea, Dorin Chirtoacă a cerut ca toate proiectele similare celui de pe strada Miron Costin să fie examinate repetat.

Amintim că joia trecută, scara de la intrarea în sediul unei bănci, situată pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al capitalei s-a surpat, alunecând în groapa de fundație a unui șantier din preajmă. Ulterior și pereții clădirii au început să alunece, formându-se fisuri ce depășesc câțiva zeci de centimetri.

Procuratura Generală s-a autosesizat și a dispus pornirea urmăririi penale pentru executarea necalitativă a construcțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău