Detalii despre cariera și averea lui Octavian Iachimovschi, candidatul propus de CSP pentru funcția de procuror general al Republici Moldova

  • 23 Februarie 12:55
Detalii despre cariera și averea lui Octavian Iachimovschi, candidatul propus de CSP pentru funcția de procuror general al Republici Moldova

Procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi este candidatul selectat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Acesta a obținut cel mai mare punctaj la proba de interviu organizată ieri de către CSP. Candidatul selectat urmează a fi supus acum unei proceduri de evaluare externă a integrității etice și financiare. Cu mai multe detalii despre concurs și candidatul ales de CSP, transmite Radio Chișinău.

Membrii CSP i-au acordat procurorului Octavian Iachimovschi cel mai mare punctaj, la proba interviu, scorul obținut de acesta fiind în medie 8,5 puncte.

Candidații au fost evaluați în baza mai multor criterii, precum conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii Generale; motivația de accedere în funcție;  experiența și competența profesională precum și capacitatea de analiză critică și comunicare publică.

Acum, Octavian Iachimovschi urmează a fi supus unei proceduri de evaluare externă a integrității etice și financiare. În cazul în care va trece această evaluare, candidatul va fi propus președintelui R. Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general.

Octavian Iachimovschi lucrează în Procuratura Anticorupție din anul 2011. El a fost adjunctul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, fiind demis de către fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

În primăvara anului 2023, Octavian Iachimovschi a fost numit în funcția de șef-adjunct interimar al șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. El a fost chiar concurentul acesteia, în concursul pentru șefia Procuraturii  Anticorupție.

Anterior, Octavian Iachimovschi a condus grupul de urmărire penală în dosarul privind „furtul miliardului”, dar fără recuperarea niciunui leu până în prezent.

Ziarul de Gardă scrie că pe parcursul anului 2020, în privința procurorului Iachimovschi au fost inițiate patru proceduri disciplinare cu privire la pretinse abateri disciplinare admise în cadrul exercitării  atribuțiilor în cadrul urmăririi penale și o procedură disciplinară pentru presupuse acțiuni de încălcare a normelor etice care au adus atingere onoarei și prestigiului Procuraturii. Cauzele au fost comasate într-o singură procedură, care ulterior a fost încetată.

În ultima sa declarație de avere și interese personale, depusă anul trecut, Iachimovschi indica un  apartament cu suprafața de circa 50 mp, dobândit în 2023 cu 42.000 euro, dar și o casă de locuit de peste 100 mp, achiziționată în 2020, valoarea indicată fiind de peste un milion de lei. Iachimovschi mai declara atunci două automobile: o Honda Civic fabricată în 2009 și achiziționată în 2018 și un Renault Megane Scenic din 2014 și procurat în 2021.

Citiți și: 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău