Candidații la funcția de procuror general al Republicii Moldova, intervievați de Consiliul Superior al Procurorilor. Detalii

  • 22 Februarie 18:00
Candidații la funcția de procuror general al Republicii Moldova, intervievați de Consiliul Superior al Procurorilor. Detalii

Consiliul Superior al Procurorilor a desfășurat astăzi proba interviu pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Rep. Moldova. Toți cei patru aspiranți la fotoliul de șef al Procuraturii Generale și-au prezentat viziunea și obiectivele ce vizează activitatea instituției respective și au răspuns și la întrebările membrilor CSP, transmite Radio Chișinău.

Înainte de a purcede la etapa interviu, candidatul pentru funcția de procuror general, Igor Demciuciun, a cerut amânarea probei respective până judecătorii Curții Supreme de Justiție se vor expune asupra contestației depuse de acesta, prin care acuză membrii CSP că au admis încălcări procedurale legate de acest concurs. Solicitarea sa a fost însă respinsă. Igor Demciuciun și-a prezentat obiectivele pe care și le propune să le atingă în cazul în care va fi învingător al concursului.

Obiectivul 1 ține de asigurarea independenței și transparenței în activitatea Procuraturii. Obiectiv 2 – asigurarea climatului de integritate instituțională, Obiectiv 3 – fortificarea capacităților instituționale de combatere a corupției și crimei organizate”, a declarat Igor Demciuciun.

Alt concurent, juristul Andrei Coca, a declarat că are experiența necesară și că, în cazul în care va fi desemnat pentru funcția de procuror general, va depune eforturi pentru a crește credibilitatea Procuraturii Generale prin eficientizarea activității acesteia.

„Pe parcursul anilor am adunat o experiență. Consider că această experiență ar putea fi folosită spre dezvoltarea dinamicii Procuraturii. Înainte de a aplica dosarul pentru acest concurs, am analizat dacă pot fi eu de folos statului și Procuraturii, dacă pot face mai mult pentru acest organ de drept al statului…”, a spus Andrei Coca.

Un alt candidat pentru funcția de procuror general este Octavian Iachimovschi, care a condus grupul de urmărire penală în dosarul privind „furtul miliardului”, dar fără  recuperarea niciunui leu până în prezent. În cadrul probei interviului, acesta a fost întrebat care a fost aportul său în această cauză penală.

„Acest aport ține de faptul că am creat o echipă nouă de procurori și ofițeri de urmărire penală care au făcut ca lucrurile în această investigație să se miște. Practic toate figurile-cheie în acest dosar se află pe banca de acuzații. Au fost puse multe sechestre, inclusiv peste hotare, lucru care nu era”, a subliniat Octavian Iachimovschi.

Cel de-al patrulea candidat este actualul procuror general interimar Ion Munteanu. Principalele obiective enumerate de acesta țin de alinierea sistemului procuraturii la standardele UE, combaterea criminalității, precum și cooperarea eficientă cu partenerii internaționali din domeniul justiției și de forță.

„Obiectivul patru vizează structura Procuraturii și politica de personal, iar obiectivul 5 vizează îmbunătățirea imaginii procuraturii, relațiile cu mass-media, societatea civilă și ONG-urile implicate în monitorizarea și suportul modernizării sistemului Procuraturii”, a adăugat Ion Munteanu.

Conform Regulamentului, candidatul care va acumula cel mai mare punctaj oferit de către membrii CSP va fi propus președintelui R. Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău