Deși majoritatea minorilor din detenție au avocat, dreptul la apărare este ratat – raport

  • 04 Decembrie 2019 16:41
Deși majoritatea minorilor din detenție au avocat, dreptul la apărare este ratat – raport

Un studiu care evaluează respectarea drepturilor minorilor aflați în detenție arată că majoritatea au beneficiat de un avocat. Dar, de regulă, contactul s-a limitat la discuții formale, iar în unele cazuri minorii și-au cunoscut avocatul doar în sala de judecată.

Expertul național în domeniul drepturilor omului, Anatolie Munteanu, care a elaborat raportul la solicitarea Oficiului Avocatului Poporului, spune că astfel este ratat dreptul la apărare. Deși majoritatea minorilor care intră în conflict cu legea cunosc că au dreptul să facă cunoștință cu dosarul personal, au dreptul să depună cereri sau plângeri, fără asistența unei persoane în care au încredere, dar și fără asistență juridică adecvată, minorii nu fac față situației, transmite IPN.

Din cei 44 de minori chestionați, 15 își asumă vina pentru faptul că au ajuns în detenție. Alți 13 îi consideră vinovați pe părinți, iar 11 dau vina pe prieteni sau pe societate. Ceilalți au invocat alți factori.

Majoritatea minorilor chestionați spun că au avut acces la asistență medicală și au fost informați despre starea lor de sănătate. Același studiu arată însă că în penitenciare lipsește personalul, iar condițiile de detenție sunt precare, motiv pentru care sprijinul și supravegherea minorilor deținuți rămân inadecvate. Asta înseamnă că minorii nu beneficiază de activități de formare educațională și profesională care să-i pregătească pentru viața necesară, pentru reintegrarea lor în comunitate atunci când se vor elibera.

Anatolie Munteanu a mai spus că minorii sunt deținuți împreună cu adulții, lucru care este total nepotrivit. Sugestia este ca aceștia să fie mutați în unități speciale, adaptate pentru minori. Pentru asigurarea unui proces echitabil, copilul învinuit de încălcarea legii penale trebuie să poată participa eficient la procesul de judecată. Asta ar însemna participarea fizică, dar și posibilitatea lui de a-și prezenta opinia și de a influența decizia luată de reprezentantul său, fie părinte, fie avocat. Expertul sugerează să se găsească soluții pentru specializare unor avocați pentru copii. Totodată, trebuie să fie elaborat un cadru normativ pentru diversificarea posibilității asigurării contactului cu familia, utilizând performanțele tehnice contemporane.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecția dreptului copilului, a precizat că raportul va fi transmis autorităților vizate. Acesta este important pentru monitorizarea implementării Convenției ONU pentru drepturile copilului pe întreg teritoriul țării. Copiii respectivi fac parte din categoria copiilor în situații de risc și atât Convenția, cât și legislația națională, acordă o atenție deosebită copiilor care se află în custodia statului. Raportul.

În prezent, 57 de copii se află în instituții penitenciare (la Penitenciarul nr.13 și Penitenciarul nr.10).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău