Deschide.md | Iulian Chifu, despre 23 august: O adevărată zi a luptei cu regimurile autoritare și totalitare. Acestui drum trebuie să i se alăture și R. Moldova, pentru a-și putea urma drumul european (Revista presei)

  • 25 August 2021 09:22
Deschide.md | Iulian Chifu, despre 23 august: O adevărată zi a luptei cu regimurile autoritare și totalitare. Acestui drum trebuie să i se alăture și R. Moldova, pentru a-și putea urma drumul european (Revista presei)

Revista presei - 25 august 2021.

Într-o analiză de pe Deschide.md, expertul Iulian Chifu revine la data de 23 august – de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Platforma Crimeea. Ziua de 23 august, ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, în 1939, a fost instituită de către Parlamentul European ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului… 23 august este, de anul acesta, o zi simbolică a lansării Platformei Crimeea. Și nu întâmplător, este o adevărată zi a luptei cu regimurile autoritare și totalitare dintotdeauna, din istorie, de ieri și de azi. Acestui drum trebuie să i se alăture și Republica Moldova, pentru a-și putea urma drumul european, mai ales că denunțarea Pactului Ribentropp-Molotov a fost temeiul Declarației de Independență din 27 august 1991, o independență față de Regimul sovietic și de dominația imperială a Moscovei, scrie expertul. Iulian Chifu vede evenimentul de la Kiev ca pe o afirmare a faptului că Crimeea e ucraineană și că nimeni nu a uitat acțiunea reprobabilă a Rusiei. Reuniunea din 23 august e menită să sublinieze că lumea nu a uitat cazul Crimeii, că Crimeea este ucraineană, și că peninsula trebuie să revină statului ucrainean. Mai mult, dacă în cazul conflictelor înghețate, Rusia s-a putut juca cu statutul de trupe de menținere a păcii și de moderator între părți, nu de parte formală în conflict, în cazul Crimeii, Rusia este cealaltă parte, agresorul, susținerea sa este că nu are ce discuta și că este un fapt împlinit anexarea. De astăzi, 23 august va reaminti că nimeni nu a uitat și nu va uita această realitate, subliniază autorul.

Majoritatea PAS a votat „la pachet” legi cu ținta proclamată ca anti-corupție, titrează Gazeta de Chișinău. Majoritatea parlamentară formată de PAS a reușit marți, 24 august, să voteze fără niciun impediment, în lectură finală, un șir de modificări la acte legislative ce au legătură cu lupta împotriva corupției. Astfel, a fost aprobată, cu votul a 56 de deputați, modificarea Legii cu privire la Procuratură, chiar dacă acest proiect a fost întâmpinat cu rezistență din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și criticat de unii experți și reprezentanți ai societății civile... Publicația mai notează în acest context că aparițiile lui Stoianoglo în public, dar nu și în Parlament, unde a fost așteptat vineri să prezinte un raport cu privire la „furtul miliardului”, s-au întețit doar după ce deputații din majoritatea parlamentară a PAS au inițiat și votat în primă lectură proiectul cu privire la evaluarea activității sale. După aceasta Stoianoglo a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența CSP, în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal. Drept urmare, procurorul general a și obținut săptămâna trecută o decizie favorabilă a CSP, care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie, scrie publicația.

Portalul Anticorupție detaliază Cum a fost schimbat modul de alegere a membrilor CSM și CSP. Adunările procurorilor și magistraților, ar putea să se desfășoare, în caz de necesitate, în regim online. Parlamentul a votat, marți, în a doua lectură, proiectul de Lege care prevede schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, care va putea să se desfășoare prin teleconferință, urmează să fie aleși șase membri ai CSM din rândul magistraților, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din partea curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. Modificări au fost întroduse și în privința alegerii candidaților supleanți. Aceștia nu vor mai candida pe o listă paralelă și vor fi considerați supleanți candidații care nu au reușit să obțină numărul de voturi pentru un loc în CSM. Aceleași prevederi au fost întroduse și în cazul desfășurării Adunării Generale a Procurorilor pentru alegerea membrilor CSP. Amendamentele mai prevăd și introducerea votului electronic în cazul dacă adunările se vor desfășura în regim online. Adunarea Generală a Judecătorilor a fost programată pentru 1 octombrie, iar Adunarea Generală a Procurorilor, pentru 19 noiembrie, notează portalul Anticorupție.md.

Aceeași publicație mai scrie că ministrul de Interne Ana Revenco solicită un audit la Aeroportul Internațional Chișinău: „Nu mai am încredere într-o firmă privată care pretinde că se ocupă de securitatea aeroportului”, a declarat Ana Revenco, marți, în cadrul unei vizite inopinate, întreprinse la sectorul Poliției de Frontieră de la  Aeroportul Internațional Chișinău, cerând să fie efectuat un audit complet privind sistemele de securitate ale aeroportului. Aceasta, după ce ministra a identificat „mai multe lacune îngrijorătoare”.  Ea a fost însoțită de șeful Inspectoratului General al Polițiie de Frontieră, Rosian Vasiloi. Auditul solicitat de ministra de Interne va cuprinde întreg perimetrul Aeroportului și va permite identificarea priorităților necesare asigurării securității precum și a conlucrării polițiștilor de frontieră cu companiile private ce asigură funcționalitatea instituției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău