Deschide.md/Cristian Hrițuc: „Nici PR-ul nu mai e ce era. Dodon coace pască în costum. Când disperarea este mare, greșelile se țin lanț” (Revista presei)

  • 01 Mai 2021 10:10
Deschide.md/Cristian Hrițuc: „Nici PR-ul nu mai e ce era. Dodon coace pască în costum. Când disperarea este mare, greșelile se țin lanț” (Revista presei)

Revista presei din 1 mai 2021.

Înainte de Paște, la Chișinău a reînviat speranța”, scrie în podul.ro Vlad Țurcanu. Analistul politic constată că Republica Moldova iese cu bine dintr-o criză politică și constituțională, asemenea unei „căprioare în galop care, împresurată și aproape încolțită de o haită de hiene, reușește să se desprindă de urmăritori, ea poate în sfârșit răsufla ușurată”. Analistul de la Chișinău opinează că în perspectiva alegerilor anticipate, partidele pro-europene au un avans moral față de stânga pro-rusească, pe care au obligat-o să meargă la urne într-un moment neprielnic pentru aceasta. El crede că șansa partidelor pro-europene de la Chișinău de a câștiga alegerile este cât se poate de reală, însă atenționează că este important ca aceste formațiuni politice „să reziste tentației de a se părui între ele, așa cum procedează de obicei, demobilizându-și electoratul”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni atrage atenția că alegerile nu reprezintă o simplă aruncare a buletinului de vot, ci trasarea viitorului celui care votează. Referindu-se la alegătorii din Republica Moldova, Alexandru Arseni crede că alegătorul s-a maturizat și că nu se mai vinde atât de simplu. „Așa-i și cu votul, nu mă duc să-l arunc și mă așteaptă după colț să-mi dea 100 de grame că mi-am făcut treaba. Dacă ți-ai vândut demnitatea pe 100 sau 200 de grame de rachiu, înapoi n-o mai vezi. Lucrul acesta s-a explicat și se explică. Deci nu este o simplă aruncare a buletinului, este trasarea sorții celui care votează, a copiilor și a urmașilor lui, de aceea trebuie să fim foarte responsabili de votul pe care îl dăm.”

Tot despre politică scrie și editorialistul Nicolae Negru, în Ziarul Național. Însă el se întreabă cât de corecte vor fi alegerile parlamentare, „în contextul în care Partidul Șor va continua să cumpere masiv alegătorii prin investiții din bani furați. Dacă CEC nu va lua măsuri pentru a opri astfel de practici, cu ce se vor deosebi alegerile din 11 iulie față de cele din 24 februarie 2019? Doar prin rezultate?”, se întreabă editorialistul. El califică drept simptomatice declarațiile lui Șor din ultimele zile, care arată cât de mare e necesitatea să obțină un nou mandat. În același editorial, autorul analizează de ce nu au fost votate guvernele propuse de președinta Maia Sandu. „Probabil nici Dodon, nici Șor și nici Plahotniuc nu suportau ideea îndepărtării, oricât de scurte, de la „butoane”, ei nu se pot rupe de troacă nici măcar o clipă, se sufocă fără „oxigenul” puterii. Ce mai – îs bolnavi, grav afectați de covidul politic”.

Într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, observă că ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova, s-a întâmplat cu o periodicitate previzibilă. „Noi nu am avut în istorie transferuri normale de putere, noi nu am avut o cultură clară a alternanței la guvernare. Toate s-au produs foarte dureros. Și în 2009, dacă vă aduceți aminte, a ars Parlamentul, după care am avut trei sau patru dizolvări ale Parlamentului, pe motiv de nealegere a președintelui, mai apoi am avut perioada guvernării PD, care a abuzat de putere în foarte multe situații și în foarte multe circumstanțe. Alternanța la guvernare s-a produs cum s-a produs, ca rezultat al „revoluției ambasadorilor”. Acum, Parlamentul acesta iarăși este dizolvat înainte de termen și iarăși suntem într-un conflict și într-un scandal politic”. Citat de publicație, Alexandru Tănase spune că aceasta este elita politică, iar ura domină politica. „Suntem într-un ciclu electoral cu o clasă politică învrăjbită, avem o agendă îmbibată de minciună și manipulare, rezultatul se obține prin instigare la ură – ura este elementul cheie care domină, partidele nu au dezbateri pe proiecte”.

Deschide.md îl citează pe un fost consultat politic român în Republica Moldova, Cristian Hrițuc, care îl critică și ironizează pe liderul PSRM, Igor Dodon, despre care susține că s-ar afla în spirala disperării.

Nici PR-ul nu mai e ce era. Dodon coace pască în costum. Când disperarea este mare, greșelile se țin lanț. PSRM are o singură soluție ca să nu scadă sub 25%, să îl schimbe pe Dodon din fruntea partidului, să îl treacă în plan secund, să îl ascundă în timpul campaniei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău