Deschide.md | „Anticorupția a dat în clocot la Chișinău în stil mare: Arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo” (Revista presei)

  • 06 Octombrie 2021 09:42
Deschide.md | „Anticorupția a dat în clocot la Chișinău în stil mare: Arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo” (Revista presei)

Subiectul reținerii și urmării penale a procurorului general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo este pe primele pagini ale presei de la Chișinău.

„Anticorupția a dat în clocot la Chișinău în stil mare: Arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo” scrie analistul Iulian Chifu de la București pentru publicația online deschide.md. Acesta observă că Republica Moldova sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relațiile internaționale, șefi de stat și de guverne europeni sunt săptămânal la Chișinău, în timp ce acordurile internaționale de finanțare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei. Dacă pe dimensiune politică lucrurile au curs avantajos, campania anticorupție se mișca lent iar prezența Procurorului General Alexandr Stoianoglo amenința miezul acțiunii anunțate de către PAS. În opinia lui Iulian Chifu, Alexandr Stoianoglo era un personaj blocant pentru perspectiva reformelor din Republica Moldova și consideră că acesta trebuia să plece prin rolul nefast pe care-l juca în sistem, acolo unde era cel care ocrotea interesele tuturor potentaților cu bani. „Fostul oligarh atotputernic Vladimir Plahotniuc, oligarhul dat în căutare la nivel internațional Veaceslav Platon, dosarul furtului miliardului și cel al spălării banilor din companiile de stat ruse prin sistemul bancar din Republica Moldova cu ajutorul hotărârilor judecătorești și unor datorii fictive, toate s-au oprit și au fost acoperite de acțiunile lui Stoianoglo. Iar după arestarea sa, la Chișinău poate începe jihadul juridic împotriva tuturor celor implicați, într-o formă sau alta, prin corupere, în situația actuală a Republicii Moldova”.

Înainte de arestarea procurorului-șef, Gazeta de Chișinău a publicat opinia constituționalistului Nicolae Osmochescu, care crede că o soluție a acestei probleme ar fi resubordonarea Procuraturii sistemului judecătoresc, adică puterii a treia, cu acordarea procurorilor unui statut de magistrați. „Despre asta demult se vorbește, dar sunt categoric împotrivă cei din Procuratură, pentru că ei simt că această poziție este mult mai autonomă și mai puternică față de instanțele judecătorești, decât dacă ar fi parte componentă a acestei puteri judecătorești. Și, practic, în toate țările cu o justiție de calitate așa și este – procuratura este parte componentă a puterii judecătorești. (…) Încă atunci când adoptasem Constituția se discuta despre asta, dar nu am avut suficiente voturi în Parlament. La Procuratură se uitau atunci ca la un instrument de represiuni politice, și atât. În ziua de azi, fix așa se uită”, accentuează expertul.

Jurnal.md publică însă și o opinie critică la adresa cazului procurorului general. Publicația online îl citează pe fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, care spune că susține demisia lui Stoianoglo, care, în mare parte, a eșuat în activitatea sa. „L-am criticat indiferent de conjuctura politică și niciodată, nici eu, nici colegii mei din Platforma DA, nu am încercat să cochetăm cu Procurorul General. Mai mult, sesizarea deputatului Carp se bazează pe un episod din raportul comisiei de ancheta pe Laundromat, întocmit cap-coadă de colega mea Inga Grigoriu. Dar show-urile cu mascați foarte mult îmi amintesc de perioada lui Plahotniuc. Am simțit mâna lui Viorel Morari”, a comentat Alexandru Slusari.

Veridica.ro scrie despre „Ofensiva diplomatică a Chișinăului și complicatul drum de la imagine la succes”. Jurnaliștii observă că Chișinăul s-a lansat într-o adevărată ofensivă diplomatică odată cu preluarea puterii de către Maia Sandu și PAS. În cancelariile occidentale există deschidere pentru Republica Moldova și disponibilitatea de a o ajuta, însă asta nu înseamnă garanția succesului. „În urmă cu un deceniu țara s-a aflat într-o situație similară, dar eșecul guvernărilor care au urmat au dus, în cele din urmă, la izolarea sa pentru mai mulți ani. Obiectivul ofensivei diplomatice a Chișinăului este acela de a convinge partenerii externi că Republica Moldova este capabilă să facă rapid progrese pe calea reformelor și a apropierii de UE. Așadar, Republica Moldova se află într-o perioadă bună a relației sale cu Vest și a reformelor interne, dar mai este mult până la obiectivele curajoase propuse. PAS și Maia Sandu și-au ridicat singuri ștacheta foarte sus, iar obstacole interne, precum și conjuncturi neprevăzute stau și pândesc la colț. Pandemia, care încă mai poate aduce surprize, mai ales într-o țară cu o rată redusă a vaccinării, reziliența sistemului corupt endemic construit în ultimii 30 de ani, posibile acțiuni perturbatoare ale Rusiei sunt doar câteva exemple”.

Mold-street scrie despre o altă situație tensionată în Republica Moldova: în conducte presiunea scade, iar Cuciurganul a trecut la cărbune. Potrivit jurnaliștilor, în pofida asigurărilor că situația este sub control, guvernarea PAS se confruntă cu probleme majore în asigurarea Republicii Moldova cu un volum suficient de gaza naturale, prețul cărora a ajuns între timp la un nivel fără precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău