Deputații PAS cer președintelui să se implice în eliberarea lui Alexandru Rjavitin
-
21 Ianuarie 2020 14:09
Deputații fracțiunii PAS fac apel la președintele Igor Dodon să facă demersurile necesare în adresa administrației de la Tiraspol pentru ca Alexandru Rjavitin să fie eliberat din detenția ilegală.
În cadrul unei conferințe de presă, deputații au spus că despre soarta tânărului nu se cunoaște nimic de mai bine de o lună, de când a fost semnalată dispariția lui, transmite IPN.
În opinia deputatului Mihai Popșoi, soarta lui Alexandru Rjavitin ar trebui să fie primul punct de pe agenda de comunicare a președintelui Dodon cu cei din administrația de la Tiraspol. Deși autoritățile moldovene au pornit un dosar penal pe fapt, capacitățile acestora de a investiga ce s-a întâmplat sunt limitate, deoarece nu au acces în regiune. „Aici e nevoie de soluție politică, de intervenție politică”, a spus Mihai Popșoi.
Deputata Doina Gherman a făcut un apel la misiunile diplomatice acreditate la Chișinău să se implice și să ofere ajutor în soluționarea acestui caz. La fel, a amintit că în vizită la Chișinău se află reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, iar deputații PAS contează pe disponibilitatea acestuia de a se implica. „Eu chiar cred că problema lui Alexandru Rjavitin are rezolvare”, susține Doina Gherman.
Potrivit deputatului Oazu Nantoi, „argumentul care explică comportamentul cinic al lui Igor Dodon în raport cu cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, este dorința lui de a repeta scenariul realizat de Plahotniuc în ziua de 24 februarie 2019, când peste 37 de mii de votanți docili din stânga Nistrului au fost aduși contra plată să voteze pentru candidații doriți de Plahotniuc”.
La sfârșitul lunii decembrie, Asociația Promo-LEX a anunțat că a fost sesizată de prietenii și rudele lui Alexandru Rjavitin referitor la dispariția acestuia din propria casă din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia din regiunea transnistreană. „Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”, menționa Promo-LEX.