Decizia instanței de judecată după ce mai mulți cetățeni din diaspora cu actele expirate au depus contestații (ZdG)

  • 01 Martie 2019 19:05
Decizia instanței de judecată după ce mai mulți cetățeni din diaspora cu actele expirate au depus contestații (ZdG)

Mai multe contestații depuse de cetățenii moldoveni din diaspora împotriva Birourilor electorale ale secțiilor de votare din afara țării, au fost respinse de instanțele de judecată. Ei erau nemulțumiți că nu li s-a permis votul în baza actelor expirate, precum s-a întâmplat la scrutinele anterioare.

Conform mai multor hotărâri disponibile pe portalul instanțelor, contestațiile alegătorilor din străinătate au fost respinse ca fiind neîntemeiate, scrie Ziarul de Gardă.

Instanța menționează că fraudarea votului peste hotarele țării este mai dificilă în cazul în care dreptul la vot poate fi exercitat doar în baza actelor valabile. Totodată, se subliniază că restricțiile impuse exercițiului dreptului la vot al cetățenilor nerezidenți pot fi justificate prin faptul că aceștia se prezumă că sunt mai puțin preocupați de problemele curente ale țării și o influență mai mică asupra selecției candidaților sau asupra alcătuirii programelor lor electorale, mai scrie Ziarul de Gardă.

În ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie, mai mulți cetățeni din diasporă s-au prezentat la secțiile de votare cu actele expirate. Pentru că nu li s-a permis să voteze, aceștia au depus contestații în instanțele de judecată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău