De ce plătim mai mult pentru medicamente (Adevărul)
-
10 Februarie 2014 12:00
REVISTA PRESEI DIN 10 FEBRUARIE
Locuitorii din raionul Ungheni și Nisporeni vor avea în câteva luni gaz din România, la preț mai mic decât cel furnizat de „Gazprom”, scrie Ziarul Național. Promisiunea a fost făcută de premierul Iurie Leancă în cadrul Forumului aleșilor locali ai Partidului Liberal Democrat, desfășurat duminică, 9 februarie, la Ungheni. Totodată premierul a mai anunțat că în aprilie-mai vor demara lucrările de reabilitare a drumului Chișinău-Ungheni” și a unui nou port care va lega Republica Moldova de restul Europei.
Aproape 97 de milioane de lei este suma prejudiciului cauzat de persoanele care au comis acte de corupție depistate în 2013 și expediate în judecată, mai aflam din Ziarul Național. Potrivit Centrului Național Anticorupție, din această sumă au fost restituiți doar 236 de mii de lei și a fost aplicat sechestru pe bunuri imobile și mobile în valoare totală de 42 de milioane de lei. Astfel, chiar dacă sunt cercetate penal, judecate și condamnate, persoanele corupte nu restituie decât o mică parte din bunurile obținute ilegal, constată publicația.
În Republica Moldova nu există judecători condamnați pentru acte de corupție, pentru că... nu avem astfel de judecători, consideră președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, citat de Jurnal. Președintele CSM s-a referit și la controversații Namașco, Andrieș și Rotari, magistrați suspectați de lipsă de integritate, dar lăsați să plece onorabil din sistem, cu indemnizații de sunt de mii de lei. „Atâta timp cât nu există o procedură disciplinară, nu există o sentință penală, nu îi putem spune unui judecător că urmează să fie demis pentru că cineva îl bănuiește că a făcut ceva, a mai spus Visterniceanu.
Adevărul explica de ce plătim mai mult pentru medicamente. În ultimii doi ani, moldovenii au achitat 4,9 milioane de lei în plus pe doctorii, fiindcă Agenția Medicamentului n-a ținut cont de Regulamentul de aprobare și înregistrare a prețurilor, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Aceasta este concluzia controlorilor, care au făcut publice vineri mai multe nereguli pe care le-au depistat în urma unui audit desfășurat la Agenția Medicamentului, cu privire la avizarea, aprobarea și formarea prețurilor pentru produsele farmaceutice înregistrate în anii 2012 și 2013.
Inspecția Financiară va putea controla toate companiile, indiferent dacă au sau nu relații cu entitățile publice, aflam din Adevarul. Experții critică proiectul propus de Ministerul Finanțelor, menționând că el contravine Acordului de Asociere cu UE. Autoritățile argumentează modificările prin faptul că după reorganizarea CCCEC în Centrul Național Anticorupție s-a format un vacuum legislativ – competențele de cercetare a contravențiilor și infracțiunilor economice, inclusiv sub aspect financiar, nu au fost transmise niciunui organ abilitat cu funcția de control.