De ce nu forțează reîntregirea? Fiindcă România nu e Rusia, acționează rațional, pașii care se fac azi pe ambele maluri ale Prutului duc inevitabil spre o reunire pașnică, armonioasă (Revista presei)

  • 01 Decembrie 2023 10:50
De ce nu forțează reîntregirea? Fiindcă România nu e Rusia, acționează rațional, pașii care se fac azi pe ambele maluri ale Prutului duc inevitabil spre o reunire pașnică, armonioasă (Revista presei)

La Mulți Ani, România! 105 ani de la Marea Unire, visul frumos al națiunii românești, titrează Deschide.md. Românii de pretutindeni marchează astăzi o sărbătoare cu dublă conotație pentru națiunea noastră, Ziua României și a 105-a aniversare a Marii Uniri. La data de 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia adopta rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, înfăptuind visul de veacuri, unirea tuturor provinciilor românești într-un stat unitar. La acea dată, înaintașii noștri au spus cu voce tare, ca întreaga lume să audă: NOI SUNTEM ROMÂNI. Evenimentul politic din anul 1918 reprezintă desăvârșirea statului național român, înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub o stăpânire străină, cu România, se spune într-un articol semnat de Tudor Ioniță.

1 decembrie – Ziua Națională a României. La parada de la București vor defila și militari din R. Moldova, anunță Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, peste 2 400 de militari și angajați din structurile românești (MApN, MAI, SRI, STS și Administrația Națională a Penitenciarelor) vor participa vineri, 1 decembrie, la ora 11.00, la parada militară organizată la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale, relatează ziarul de la București Libertatea.  La parada de 1 Decembrie vor defila și aproximativ 130 de mijloace tehnice – tancuri, transportoare blindate, autovehicule militare, tunuri, lansatoare de rachete, sisteme de artilerie antiaeriană, dintre care 40 sunt aeronave, adică avioane de luptă și elicoptere.

 „România este iubită în Republica Moldova!”. Realitatea.md publică mesajul emoționant transmis de președinta Maia Sandu. „România este pentru noi un pilon de rezistență și este cel mai aprig avocat în drumul nostru european. O privim cu speranță atunci când ne aflăm la nevoie și ca reper în aspirațiile noastre de aderare la UE. Iar România ne privește cu încredere că vom izbuti în calea aleasă”. Este mesajul președintei Maia Sandu cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ziua Națională a României, marcată în Parlament, scrie Gazeta de Chișinău. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj de felicitare poporului român cu ocazia Zilei Naționale a României. În deschiderea ședinței plenare de ieri a Parlamentului, Igor Grosu a exprimat recunoștință tuturor românilor pentru receptivitatea și promptitudinea cu care răspund la nevoile Republicii Moldova și ale cetățenilor noștri. Șeful legislativului a mai subliniat că integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, care poate fi atins și cu susținerea prietenilor noștri de la București, deoarece vocea României este importantă în cadrul Uniunii Europene, iar europarlamentarii români sunt avocații noștri la Bruxelles.

Nicolae Negru constată în editorialul său din Ziarul Național că treptat, cetățenii moldoveni conștientizează că Republica Moldova nu poate supraviețui decât ca al doilea stat românesc, că statul nostru există fiindcă suntem români și „sângele apă nu se face”. Și în afară România arată tot mai bine, crește autoritatea, se îmbunătățește imaginea ei. Ea a devenit un pilon de stabilitate în regiune, acționează cu demnitate, onorabil, în acest război imperial al Rusiei împotriva Ucrainei. Presa ucraineană scrie despre România altfel decât până la 24 februarie 2022. România a contribuit hotărâtor și la obținerea statutului de candidat și la perspectiva începerii negocierilor Republicii Moldova cu UE. De ce nu forțează reîntregirea? Fiindcă România nu e Rusia, acționează rațional, considerând că graba strică treaba, că pașii care se fac azi pe ambele maluri ale Prutului duc inevitabil spre o reunire pașnică, armonioasă.

Ziarul Național mai publică istoria fabuloasă a ROMÂNILOR, relatată de „The Times” în 1867: „Sunt convinși pe deplin că ei sunt descendenții puri ai vechilor stăpâni ai lumii!”. Pe 30 noiembrie 1867, celebrul ziar The Times publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor. Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al The Times și relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi considerați descendenți puri ai dacilor și romanilor și cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci.

Articolul scris de corespondentul din Viena al publicației londoneze The Times începea cu o relatare despre situația politică agitată din anul 1867, la scurt timp după instalarea la conducerea țării a principelui Carol I de Hohenzoller.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău