Dat în căutare la Tiraspol, refugiat la Chișinău, fostul lider transnistrean Evgheni Șevciuk a ajuns la Moscova

  • 27 Octombrie 2017 14:01
Dat în căutare la Tiraspol, refugiat la Chișinău, fostul lider transnistrean Evgheni Șevciuk a ajuns la Moscova

Acuzat de actualul regim separatist transnistrean de furt, contrabandă și abuz de putere, fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a ajuns la Moscova, unde a susținut și o conferință de presă la agenția federală de presă „Rossia Segodnia”.

Acest fapt este dovedit de soția sa, Nina Ștanski, care a postat pe Facebook un set de poze, însoțite de un comentariu la o știre realizată de presa „de stat” de la Tiraspol cu privire la această conferință.

Afișând fotografiile, ea încearcă să demonstreze că jurnaliștii transnistreni au trucat imagine prezentând sala aproape goală în timpul conferinței susținute de Evgheni Șevciuk.

Amintim că Evgheni Șevciuk, pe numele căruia procurorii din regiunea separatistă transnistreană au pornit cinci cauze penale pentru delapidare de bani publici în proporții deosebit de mari, a fugit de la Tiraspol la Chișinău la sfârșitul lunii iunie, când Sovietul Suprem (legislativul regional – n.red.) i-a ridicat imunitatea.

Aflarea lui Șevciuk la Chișinău a fost confirmată, într-una din ședințele Parlamentului, de președintele acestuia, Andrian Candu. Totodată, deputații au refuzat de două ori solicitarea PLDM de a-i audia în plen pe directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Bălan, și pe vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în legătură cu aflarea acestuia la Chișinău.

Pe 19 iulie, fostul lider separatist a fost audiat de procurorii moldoveni în cadrul unei investigații preliminare cu privire la securitatea statului, precum și în legătură cu declarațiile cu privire la o tentativă de sechestrare și asasinat care ar fi urmat să de producă asupra sa.

La începutul lui august, procurorii au anunțat că au inițiat un dosar penal pe această cauză, a cărui finalitate nu este cunoscută.

Ceva mai devreme, Asociația Promo-LEX a difuzat o analiză, în care argumentează că Evgheni Șevciuk ar urma să fie tras la răspundere penală pe cel puțin trei capete de acuzare: pentru uzurparea puterii de stat, pentru acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, precum și pentru organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău