Promo-LEX | Procuratura are obligația să-l tragă la răspundere pe Șevciuk pe cel puțin 3 capete de acuzare

  • 14 Iulie 2017 14:34
Promo-LEX | Procuratura are obligația să-l tragă la răspundere pe Șevciuk pe cel puțin 3 capete de acuzare

Fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc, poate fi tras la răspundere penală de autoritățile legale ale Republicii Moldova pentru comiterea a cel puțin 3 infracțiuni, arată o analiză a Asociației Promo-LEX. Este vorba, în primul rând, despre uzurparea puterii de stat, pentru care este prevăzută o pedeapsă sub formă de închisoare de la 12 la 20 ani.

Contrar prevederilor constituționale, fostul lider de la Tiraspol a avut un rol important în consolidarea și menținerea structurilor de-facto, în virtutea atribuțiilor de ”președinte” al structurii nerecunoscute, potrivit experților. Ei subliniază că Evghenii Șevciuk a exercitat atribuții statale în nume propriu, aducând atingere suveranității Republicii Moldova.

Prin acțiunile sale și ale administrației pe care o conducea, cetățenii mai multor localități din stânga Nistrului nu au acces la aproximativ 6300 ha de terenuri agricole din raionul Dubăsari aflate în proprietatea lor. În privința acestor fapte, Procuratura raionului Dubăsari a inițiat o urmărire penală, iar CEDO a pus pe rol o cauză în acest sens.

Evghenii Șevciuk mai poate fi tras la răspundere pentru acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, în legătură cu acțiunile îndreptate împotriva școlilor românești din stânga Nistrului. Începând cu 2014, la indicația lui Evghenii Șevciuk au fost create noi impedimente acestor instituții, subliniază Promo-LEX. Au fost închise conturile bancare ale instituțiilor de învățământ, au fost trimiși milițieni în incinta instituțiilor de învățământ, a fost reținut ilegal directorul liceului ”Lucian Blaga”, și altele. În acest sens, CEDO a comunicat o altă cerere și anume cauza Iovcev și alții v. Republica Moldova și Federația Rusă.

O a treia cauză penală ce ar putea fi deschisă pe numele lui Evghenii Șevciuk ar fi pentru organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, pentru că în perioada mandatului său avut calitatea de conducător a așa-numitei ”armate transnistrene”, dar și un rol important în consolidarea acesteia, potrivit Promo-LEX.

Astfel, Procuratura Republicii Moldova are obligația pozitivă de a-l audia pe Evghenii Șevciuc, dar și pe alți lideri din cadrul administrației separatiste în cadrul unui proces penal, se arată în analiza asociației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău