Dan Nicu | „Pachetul” lui Dodon și bătaia de joc a rușilor (Revista presei)

  • 21 Martie 2019 09:33
Dan Nicu | „Pachetul” lui Dodon și bătaia de joc a rușilor (Revista presei)

Revista presei - 21 martie 2019.

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat convocarea primei ședințe a Legislativului pentru joi, cu începere de la ora 13:00, Blocul ACUM cheamă oamenii în stradă în aceeași zi, scrie Cotidianul. Oamenii sunt chemați în fața Parlamentului la 11:30, iar decizia vine și ca urmare a condamnărilor lui Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic la închisoare.

„Condamnarea la ani grei de pușcărie în baza unor dosare fabricate a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA, reprezintă sfârșitul justiției și democrației în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al ACUM, citat de Cotidianul.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, susține că prin sentința de condamnare a lui Petic și Cebotari s-a transmis un mesaj lui Igor Dodon, scrie Adevărul. ”Aceste mesaje de intimidare au fost trimise tuturor deputaților și în primul rând lui Dodon, pentru că cu Dodon se discută altfel decât credeți dumneavoastră. Se discută cu covrigul și cu biciul”, a declarat Andrei Năstase într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. În opinia sa, președintele țării ar trebuie să aibă o poziție clară pe aceste două cazuri de condamnare și să garanteze că activiștii PPDA vor fi grațiați, mai notează Adevărul.

„Pachetul” lui Dodon și bătaia de joc a rușilor – titrează Dan Nicu în Timpul. Potrivit editorialistului, unica șansă a lui Igor Dodon de a intra în istorie pentru multe generații înainte este de a „rezolva” conflictul transnistrean. ”Probabil, la asta s-a gândit așa-zisul socialist atunci când a propus „pachetul comprehensiv” vizând Transnistria, la conferința de securitate de la Munchen”, scrie autorul. El subliniază că propunerile lui Igor Dodon reiau aproape integral prevederile memorandumului Kozak, din 2003, de federalizare a R. Moldova. ”S-a afirmat că documentul este o nouă tentativă a Moscovei de a forța tranșarea chestiunii transnistrene, pentru a o folosi apoi împotriva Ucrainei. (…) Însă „pachetul comprehensiv” pare a fi o inițiativă venită doar de la Chișinău, de la Dodon. Astfel, el le dă de înțeles rușilor că, spre deosebire de Voronin, ar fi dispus să meargă până la capăt cu federalizarea”, subliniază editorialistul în Timpul.

Ziarul de Gardă relatează despre cazul unui executor judecătoresc, implicat în ”laudromatul rusesc”, care a scăpat fără a fi pedepsit de justiția moldovenească.  ”Executorul judecătoresc Svetlana Mocan scapă de pedeapsă la cinci ani după ce a fost deferită justiției sub acuzații de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave, în dosarul „laundromatul rusesc”. Recent, Curtea de Apel Chișinău a decis că faptele Svetlanei Mocan constituie o contravenție, al cărei termen de prescripție de tragere la răspundere a expirat. Între timp, Svetlana Mocan de mai bine de doi ani, se află în căutare internațională într-un alt dosar care vizează spălarea miliardelor de dolari din Federația Rusă prin sistemul bancar din R. Moldova”, informează publicația.

Iar portalul Anticorpuție.md scrie despre cum trenează dosarul primului judecător acuzat de îmbogățire ilicită. ”Examinarea dosarului intentat pentru îmbogățire ilicită pe numele fostului președinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, bate pasul pe loc”, scrie publicația, care informează că instanța a amânat următoarea ședință pentru 18 aprilie curent. Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc, ex-președinte al fostei Judecătorii Râșcani din Chișinău, vizat într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice, a fost pornit de procurori în vara anului 2017. Magistratul este acuzat că, în perioada 2013–2017, a inclus intenționat date incomplete sau false în declarația de avere și interese personale, precum și că deține bunuri valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite legal, mai notează Anticorupție.md.

Aceeași publicație mai informează că ”Ghenadie Sajin, omul lui Plahotniuc și martor în scandalul „Pădurea Domnească”, este noul președinte al raionului Ialoveni”.  Fostul director al Agenției pentru Supraveghere Tehnică și fost administrator al companiei Finpar Invest, controlată de familia Plahotniuc, Ghenadie Sajin, a fost numit președinte al raionului Ialoveni. Predecesorul său, Lilian Carmanu, a fost numit vicepreședinte. Decizia a fost luată miercuri, 20 martie, în cadrul ședinței consiliului raional.

”Aici nu se poate trăi. De ce Moldova a devenit periculoasă pentru cetățenii  turci”, își intitulează un articol portalul de limbă rusă Newsmaker. Jurnaliștii relatează că, după ce în toamna anului trecut 7 cetățeni turci au fost expulzați din Republica Moldova, mulți dintre cei rămași aici au solicitat azil în țările Uniunii Europene, iar cererile lor sunt examinate în regim prioritar. Printre cei care au solicitat azil în alte țări sunt și rude ale profesorilor turci expulzați din Moldova. Doi dintre ei au primit deja azil în România și în Canada, mai scrie Newsmaker. Mai multe detalii, citiți în presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău