Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi în privința atribuțiilor președintelui în domeniul apărării

  • 21 Decembrie 2018 14:08
Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi în privința atribuțiilor președintelui în domeniul apărării

Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi în privința atribuțiilor președintelui în domeniul apărării. Magistrații au statuat că în materie de apărare națională, Parlamentul dispune de o competență legislativă exclusivă, după ce Igor Dodon a întrebat Curtea dacă Parlamentul poate adopta documentele de politici de apărare națională, în lipsa consensului și fără acceptul Comandatului Suprem al Forțelor Armate sau al Guvernului.

Magistrații Curții Constituționale au constatat că Parlamentul adoptă documente de politici în materie de apărare națională în limitele stabilite de Constituție și de legile în materie. Ei menționează că adoptarea strategiei naționale de apărare se înscrie în sfera de competență a Parlamentului, după ce președintele Igor Dodon a întrebat într-o sesizare dacă legislativul este competent să adopte documente de politici privind apărarea națională în lipsa acordului comandantului Suprem al Forțelor Armate și/sau al Guvernului.

În hotărârea sa, Curtea a observat că Legea Supremă nu prevede o răspundere a Președintelui Republicii Moldova pentru capacitatea de apărare a statului. Aceasta nu exclude posibilitatea adoptării unei legi, în spiritul Constituției, prin care Președintelui Republicii Moldova i-ar reveni o asemenea răspundere.

În hotărârea Curții se mai spune că nu există o concurență între Președinte și Parlament în privința adoptării de politici privind apărarea națională. Singurul care adoptă, în ultimă instanță, asemenea politici, este Parlamentul. Din aceeași perspectivă, Președintele Republicii poate propune, eventual, anumite măsuri, însă fără a avea cuvântul decisiv, potrivit hotărârii Înaltei Curți.

Decizia Curții Constituționale privind atribuțiile șefului statului în domeniul apărării  este una părtinitoare, susține consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, care  consideră că elaborarea politicilor și strategiilor trebuie să fie făcut în comun cu Președinția.

"Președintele R. Moldova fiind conform Constituției, responsabil pentru suveranitatea, integritatea și independența R. Moldova și având calitatea de comandat suprem al instituțiilor armate, nu poate fi limitat sau neglijat în materie ce vizează capacitatea politică sau strategia de apărare a Republicii Moldova", a menționat Maxim Lebedinschi.

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arsene, consideră că hotărârea Curții Constituționale este una corectă. El califică însă solicitarea președintelui Igor Dodon către Curte prin care cere să fie clarificate atribuțiile sale în domeniul apărării drept nejustificată,  pentru că prin Constituție, funcția legislativă este de competența Parlamentului.

"Nu avea sens această sesizare. În loc să-și îndeplinească funcțiile, președintele caută clenciuri și explicații. Nu înțeleg de ce a apărut această sesizare: avem de încheiat un tratat militar cu cineva sau război? Care e subtextul sesizării?", se întreabă Alexandru Arsene.

Amintim că anterior au existat mai multe divergențe între Parlament, Guvern și Președinție la acest capitol, din cauză că Igor Dodon a refuzat să aprobe deplasările militarilor moldoveni la diverse exerciții internaționale.

Tot în această hotărâre, Curtea Constituțională a recunoscut constituțională procedura de adoptare  a hotărârii cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Apărare și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de apărare pentru anii 2018-2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău