Curtea Constituțională a Republicii Moldova solicită Comisiei de la Veneția o opinie urgentă în legătură cu infracțiunea de îmbogățire ilicită

  • 30 Iulie 2022 15:21
Curtea Constituțională a Republicii Moldova solicită Comisiei de la Veneția o opinie urgentă în legătură cu infracțiunea de îmbogățire ilicită

Curtea Constituțională a solicitat în 28 iulie Comisiei de la Veneția emiterea unei opinii urgente în legătură cu infracțiunea de îmbogățire ilicită. Infracțiunea face obiectul mai multor sesizări de pe rolul Curții.

Îmbogățirea ilicită este incriminată de art 3302 din Codul penal care prevede: ”(1)  Deținerea de către o persoană cu funcție de răspundere sau de către o  persoană publică, personal sau prin intermediul unor terți, a bunurilor  în cazul în care valoarea acestora depășește substanțial mijloacele  dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să  fie obținute licit, scrie Bizlaw.md.

se pedepsește cu  amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale sau cu  închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a  ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un  termen de la 10 la 15 ani.

(2) Aceleași acțiuni săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică

se pedepsesc cu  amendă în mărime de la 8000 la 10000 unități convenționale sau cu  închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de  a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un  termen de la 10 la 15 ani.”

Articolul a fost adoptat în 2013 și a intrat în vigoare în 2014.

Doar în luna iulie, pe masa judecătorilor  constituționali au ajuns cel puțin patru sesizări în care este invocată  neconstituționalitatea art. 330din Codul Penal. Acestea sunt ridicate în dosarele unor procurori, judecători sau demnitari publici.

Autorii sesizărilor invocă neclaritatea unor sintagme cum ar fi ”valoarea acestora depășește substanțial mijloacele dobândite”, ”și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit” sau ”deținere prin intermediul unui terț”.

Totodată, încă în aprilie 2015, Curtea  Constituțională a trimis o Adresă către Parlament, în care a menționat  necesitatea înlăturării de către legislativ a deficiențelor din  definiția infracțiunii de ”îmbogățire ilicită", cuprinsă la articolul  3302 din Codul penal, în vederea reglementării noțiunii de  ”valoare care depășește substanțial mijloacele dobândite”, însă Adresa  n-a fost executată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău