Cum se respectă drepturile copiilor în Republica Moldova

  • 08 Decembrie 2015 14:17
Cum se respectă drepturile copiilor în Republica Moldova

Copiii din Republica Moldova se confruntă cu inechitate atunci când vine vorba de respectarea drepturilor lor, fiind afectați de plecarea părinților peste hotare, de sărăcie și de violență în familie, după cum afirmă experții în cadrul unei conferințe dedicată implementării Convenției ONU cu privire la drepturile copiilor.Autoritățile, dar și familiile trebuie să…

Copiii din Republica Moldova se confruntă cu inechitate atunci când vine vorba de respectarea drepturilor lor, fiind afectați de plecarea părinților peste hotare, de sărăcie și de violență în familie, după cum afirmă experții în cadrul unei conferințe dedicată implementării Convenției ONU cu privire la drepturile copiilor.

Autoritățile, dar și familiile trebuie să depună mai multe eforturi pentru a respecta drepturile copiilor din Republica Moldova și pentru a contribui la dezvoltarea lor armonioasă, a remarcat reprezentantul UNICEF la Chișinău, Nune Mangasaryan.

”Este vorba despre inechitate, pentru că există unele progrese, dar nu pentru toți copiii. Avem copii vulnerabili pentru că familiile lor sunt sărace, avem copii lăsați de unii singuri, pentru că părinții sunt plecați peste hotare să muncească. Avem copii instituționalizați, abandonați, pentru care avem nevoie de mai multe familii care să îi adopte, avem copii care nu merg la școală”, a declarat Nune Mangasaryan.

Între copiii cei mai dezavantajați se numără cei afectați de dizabilități, a subliniat coordonatorul rezident al ONU la Chișinău, Dafina Gercheva.

”Lipsește infrastructura necesară pentru acces în clădiri publice care oferă servicii publice. Este important ca acești copii să meargă la școală și să se poată angaja la serviciu, ulterior. Legislația nu contribuie la faptul că acești copii să nu rămână invizibili” a declarat Dafina Gercheva.

Totodată, la instituția avocatului poporului cele mai multe plângeri depuse în ceea ce îi privește pe copii se referă la documentarea cu acte de identitate și la violența domestică, potrivit avocatului parlamentar, Mihail Cotorobai.

”Este vorba despre copiii nedocumentați din partea stângă a Nistrului. Republica Moldova nu recunoaște actele de identitate eliberate de organele din Transnistria și i-am ajutat pe acești copii să își perfecteze documentele oficiale ale Republicii Moldova. De asemenea, este problema violenței în familie”, a declarat Mihail Cotorobai.

Autoritățile afirmă că au fost adoptate numeroase acte normative cu scopul de a proteja drepturile copiilor. Cu toate acestea, problema violenței asupra copiilor rămâne actuală, după cum a menționat șefa de direcție din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

”Un element cheie, dar și o lacună existentă o reprezintă prevenirea și combaterea violenței față de copii. Acest flagel, în prezent, este destul de acut în Republica Moldova, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Republica Moldova a ratificat Convenția privind Drepturile Copilului la 12 decembrie 1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău