O carte despre refugiații ucraineni a fost lansată la un muzeu din Chișinău

  • 23 Septembrie 2022 12:30
O carte despre refugiații ucraineni a fost lansată la un muzeu din Chișinău

One-way Suitecase” („Valiza într-o singură direcție. 20 de povești reale ale refugiaților ucraineni”) este titlul cărții care a fost lansată la Muzeul Național de Istorie, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost implementat de organizația evreiască „Agudat Israel”, care a acceptat și a găzduit peste 25.000 de refugiați ucraineni de diferite naționalități, chiar din primele săptămâni de război. Autoare ale interviurilor sunt jurnalistele Yulia Semeonova (Moldova) și Elena Zadorozhnaya (Germania). Cartea a fost tradusă în engleză de către Natalia Alkhazova (Moldova). „Am decis să publicăm cartea în limba engleză special pentru cititorul occidental. Oamenii care trăiesc departe de ostilități, peste ocean, nu înțeleg întotdeauna că războiul nu este doar geopolitică, este o tragedie umană, sunt destine frânte, familii distruse. Am văzut mii de refugiați, care au pierdut totul deodată - case, locurile de muncă și chiar și pe cei dragi. Zeci de voluntari din Moldova, Israel, Germania au lucrat non-stop, au acceptat nenorocirea refugiaților ca pe a lor, au fost sensibilizați de durerea altuia”, a menționat unul dintre autorii ideii acestei publicații, directorul adjunct al organizației „Agudat Israel”, Mihail Finkel.

Rabinul Pinchas Salzman, șeful comunității evreiești „Agudat Israel”, a vorbit la lansare despre modul în care a reușit să rezerve camere de hotel pentru refugiați, să organizeze mese și îngrijiri medicale, a mulțumit ambasadelor statului Israel și altor țări care găzduiesc refugiați, pentru înțelegere, receptivitate și cooperare.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj. „One-way  Suitcase este un titlu de carte ce m-a răvășit. O valiză într-o singură direcție. Îmi imaginez această scenă inumană, când în friguroasă dimineață a zilei de 24 februarie, bătrâni, mame cu copii mici, au pus în valiză cele mai importante lucruri, dar mai ales - speranța revenirii. Trebuie să citim această carte, pentru că este despre o realitate inimaginabilă pentru secolul XXI, atât de aproape de hotarul țării noastre, punând atâta lume pe drumul suferinței. Mulțumim autorilor și editurii Cartier pentru aceasta carte, dar și Asociației „Agudat Israel” și rabinului Pinchos Zaltzman pentru susține. Vă trimit un buchet de flori albe, în semn de pace, cu speranța că foarte curând o să apară volumul doi, Return way suitcase!”, a declarat oficialul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău