Cum îi ajută statul pe cei cu venituri reduse
-
16 Iunie 2014 09:18
Deși Republica Moldova a ieșit de sub incidența sărăciei extreme, o serie de categorii sociale rămân vulnerabile și au nevoie de sprijinul statului pentru a supraviețui.
Care sunt însă măsurile luate de autorități pentru a-i ajuta pe cei cu venituri reduse, pe șomeri sau persoanele cu dizabilități?
Ajutorul social, acordat familiilor din 2009, a contribuit la lichidarea sărăciei extreme în Republica Moldova, susțin autoritățile. Prin acest mecanism, statul le asigură tuturor cetățenilor un venit minim lunar garantat, de 680 de lei. Aceasta înseamnă că statul le completează veniturile până la atingerea acestei sume. Cu toate acestea suma acordată nevoiașilor de către stat nu se ridică la minimul de existență, care s-a ridicat anul trecut la 1600 de lei. Șeful adjunct al direcției politici sociale la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Oleg Barcari.
Pe de altă parte, persoanele care primesc ajutoare de la stat nu mai vor să renunțe la acestea și să își caute un serviciu. Autoritățile susțin că numărul acestora nu depășește 10 la sută din totalul celor care beneficiază de ajutoare. Din peste 50 de mii de familii care au primit anul trecut această alocație, mai mult de jumătate au mulți copii, iar 40 la sută sunt persoane cu dizablități. Acestea din urmă pot beneficia și de asistența personală, un serviciu relativ nou în Republica Moldova, prin care statul plătește pe cineva să îngrijească persoanele cu dizabilități, a subliniat șeful Direcției politici de protecție socială a persoanelor cu dizabilități din cadrul Ministerului Muncii, Vasile Cușcă.
Peste 40 de mii de șomeri au fost înregistrați anul trecut la agențiile de ocupare a forței de muncă, iar rata șomajului s-a ridicat la 5 la sută. Deși nu este o rată mare, majoritatea șomerilor înregistrați sunt slab pregătiți profesional, iar cei mai vulnerabili sunt tinerii, au mai menționat reprezentanții Ministerului Muncii. Pentru ei sunt oferite cursuri de pregătire profesională și informații despre ofertele de muncă.