Cum arată Conacul „Manuc-Bei” după trei ani de reparații (FOTO)

  • 17 Decembrie 2015 11:22
Cum arată Conacul „Manuc-Bei” după trei ani de reparații (FOTO)

Lucrările de reconstrucție a Conacului „Manuc-Bei” din orașul Hâncești sunt pe ultima sută de metri, iar ieri sute de vizitatori i-au putut păși pragul.

Reparațiile au început în 2012, când printr-o hotărâre de guvern au fost alocați 2,5 milioane de lei pentru începerea restaurării monumentului.

Construit la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mirzoian,  conacul și-a recăpătat aspectul inițial datorită faptului că au fost găsite în Sankt-Petersburg schițele originale ale proiectelor edificiilor.

În scopul reabilitării obiectivului turistic ”Conacul Manuc Bey”, complex format din mai multe clădiri, sunt în proces de implementare două proiecte, finanțate din surse diferite:

1. Proiectul “Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea conacului Manuc Bey, a complexului Murtuar Elena Ioan Cuza și a Muzeului  Blesciunov”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun “Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 - 20013”  www.ro-ua-md.net .  Valoarea totală a proiectului este de 2,498,442.63 de euro, și prevede, în principal, restaurarea “Palatului Princiar”, clădirea principală a Conacului Manuc Bey, lucrari de reabilitare a Complexului Murtuar Elena Ioan Cuza, situat în comuna Solești, județul Vaslui, România, precum și instalarea sistemului de climatizare în Muzeul Municipal de Colecții Personale A.V. Blesciunov, situat în orașul Odesa, Ucraina.

Perioada de implementare a acestui proiect este 31 octombrie 2013 – 30 decembrie 2015, iar grantul corespunzător, acordat de Uniunea Europeană Consiliului Raional Hîncești pentru realizarea activităților ce-i revin în acest proiect, inclusiv restaurarea conacului Manuc Bey, este de 2.144.688,34 euro, la care se adaugă 238,351.43 euro, contribuție proprie.

2. Proiectul „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey” din orașul Hîncești, Locația geto-dacică din s. Stolniceni”, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Acest proiect în valoare de 23,5 milioane lei, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova, prevede reabilitarea altor două clădiri ale Complexului Manuc Bey: Casa Ioniță Iamandi și Casa Vechilului.

Evenimentul de prelansare- promovare a destinației turistice - Conacul Manuc Bey, din data de 13 decembrie 2015 a reprezentat o activitate din cadrul proiectului “Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea conacului Manuc Bey, a complexului Murtuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 - 20013, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău