CSM vine cu o reacție publică referitoare la disputa privind anularea deciziilor pre-vetting de către CSJ: Inspecția judiciară s-a autosesizat

  • 03 August 2023 08:41
CSM vine cu o reacție publică referitoare la disputa privind anularea deciziilor pre-vetting de către CSJ: Inspecția judiciară s-a autosesizat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție la disputa privind deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) de anulare a deciziilor pre-vetting. Într-un comunicat de presă, Consiliul s-a arătat îngrijorat de „atacurile publice împotriva unor membri CSM”, totodată, declară că se abține să dea o apreciere constatărilor CSJ și informează că Inspecția judiciară va examina toate circumstanțele.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției. Totodată, CSM se abține să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență”, se arată în comunicatul CSM. 

Consiliul a îndemnat judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică. 

La fel, a îndemnat persoanele publice să se abțină de la atacurile la adresa CSJ. 

„Persoanele publice, inclusiv politicieni, au catalogat că deciziile adoptate de CSJ au fost determinate de unele elemente corupționale sau influențate din afara sistemului judecătoresc. CSM încurajează toate persoanele să se exprime liber, însă să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție. În aceste condiții, informăm că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea circumstanțelor expuse supra”, se menționează în mesaj. 

CSM și-a exprimat îngrijorarea față de atacurile publice împotriva unor membri ai CSM și a atenționat că „asemenea acțiuni subminează autoritatea instituției de autoadministrare judecătorească”.

Amintim că, marți, 1 august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, după ce judecătorii și procurorii care nu au fost promovați au contestat rezultatele. Magistrații instanței supreme au dispus reevaluarea candidaților. Decizia este irevocabilă. 

Premierul Dorin Recean a criticat deciziile CSJ, menționând că nu l-au surprins deciziile luate și că acestea contribuie la perpetuarea corupției. „Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Cabinetului de Miniștride miercuri. 

La rândul său, Asociația Judecătorilor a transmis că „regretă ingerințele politicului” în activitatea sistemului judecătoresc, menționând că deciziile recente ale Curții Supreme de Justiție trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate.

Comisia Pre-Vetting a informat miercuri că a luat act de emiterea deciziilor CSJ și că va analiza „minuțios” argumentarea Curții supreme. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău