Reacția Comisiei Pre-vetting, după ce CSJ i-a anulat deciziile în privința a 21 de candidați la funcția de membru al CSM și CSP care nu au trecut evaluarea

  • 02 August 2023 17:34
Reacția Comisiei Pre-vetting, după ce CSJ i-a anulat deciziile în privința a 21 de candidați la funcția de membru al CSM și CSP care nu au trecut evaluarea

Comisia Pre-Vetting informează că a luat act de emiterea deciziilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu privire la anularea deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și dispunerea reevaluării a 21 de candidați, transmite Radio Chișinău.

„Odată ce acestea vor fi recepționate oficial, Comisia va analiza minuțios argumentarea Curții și se va expune asupra acțiunilor sale ulterioare”, se arată în reacția Comisiei, se arată într-un scurt comunicat de presă emis miercuri, 2 august. 

Amintim că, marți, 1 august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, după ce judecătorii și procurorii care nu au fost promovați au contestat rezultatele. Magistrații instanței supreme au dispus reevaluarea candidaților. Decizia este irevocabilă. 

Premierul Dorin Recean a criticat deciziile CSJ, menționând că nu l-au surprins deciziile luate și că acestea contribuie la perpetuarea corupției. „Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Cabinetului de Miniștride miercuri. 

La rândul său, Asociația Judecătorilor a transmis că „regretă ingerințele politicului” în activitatea sistemului judecătoresc, menționând că deciziile recente ale Curții Supreme de Justiție trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău