Dorin Recean critică deciziile CSJ, care a decis să dea dreptate mai multor procurori și judecători în litigiile cu Comisia pre-vetting

  • 02 August 2023 12:47
Dorin Recean critică deciziile CSJ, care a decis să dea dreptate mai multor procurori și judecători în litigiile cu Comisia pre-vetting

Premierul Dorin Recean critică deciziile Curții Supreme de Justiție, care a decis ieri, 1 august, să dea dreptate mai multor procurori și judecători în litigiile cu Comisia pre-vetting. CSJ a anulat deciziile comisiei care le-a atribuit un calificativ negativ în concursul pentru un fotoliu de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Consiliul Superior al Magistraturi (CSM). Premierul spune că nu l-au surprins deciziile luate și că acestea contribuie la perpetuarea corupției. „Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri, transmite Radio Chișinău.

„Vreau să le spun acestor cetățeni, la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins de fapt. Voi continuați, perpetuați acest efort a vă opune procesului de auto curățare. M-am uitat că acolo e un fel de copy-paste și s-a încercat un efort de a demonstra sfidare. Nu o să reușiți. Noi vom continua să avem legislație care să permită auto curățarea sistemului. M-am uitat și peste texte, o parte din ele înțeleg că au fost scrise în afara Curții. Vreau să-i atenționez pe cei care participă la acest efort că acesta înseamnă perpetuarea corupției. Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat Dorin Recean.         

Amintim că, ieri, 1 august, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat nouă decizii ale Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, după ce judecătorii și procurorii care nu au fost promovați au contestat rezultatele. Magistrații instanței supreme au dispus reevaluarea candidaților. Decizia este irevocabilă.

Într-o reacție publică a Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, aceasta regretă ingerințele politicului în activitatea sistemului judecătoresc, menționând că deciziile recente ale Curții Supreme de Justiție trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate.

Amintim că, ieri, 1 august, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat 21 de decizii ale Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, după ce judecătorii și procurorii care nu au fost promovați au contestat rezultatele. Magistrații instanței supreme au dispus reevaluarea candidaților. Decizia este irevocabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău