CSI nu aduce beneficii
-
04 Iulie 2013 14:48
Premierul Vlad Filat participă miercuri, 30 mai, la Așgabat, în Turkemenistan, la o reuniune a șefilor de guverne din statele CSI, după ce, acum două săptămâni, președintele Nicolae Timofti a fost prezent la reuniunea informală a șefilor de stat din cadrul aceleeași organizații.Analiștii susțin însă că participarea Republicii Moldova la CSI nu-i aduce prea multe beneficii.Comunitatea…
Premierul Vlad Filat participă miercuri, 30 mai, la Așgabat, în Turkemenistan, la o reuniune a șefilor de guverne din statele CSI, după ce, acum două săptămâni, președintele Nicolae Timofti a fost prezent la reuniunea informală a șefilor de stat din cadrul aceleeași organizații.
Analiștii susțin însă că participarea Republicii Moldova la CSI nu-i aduce prea multe beneficii.
Comunitatea Statelor Independente este o organizație falită care aduce puține beneficii Republicii Moldova atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ieșirea din această organizație i-ar putea crea Chișinăului și mai multe probleme, consideră analiști de la Chișinău. Inițial, CSI a fost instituită ca o organizație care să asigure un dialog civilizat între statele din fostul spațiu sovietic, dar în prezent nu este clar ce menire are comunitatea, consideră analistul politic Roman Mihăieș. Republica Moldova ar trebui să discute toate problemele sale la nivel bilateral, deoarece acordurile semnate în cadrul CSI, inclusiv cel de liber schimb, nu funcționează, mai spune Roman Mihăieș.
Și analistul Anatol Țăranu a calificat CSI drept o organizație muribundă, construită pentru a satisface interesele Moscovei în spațiul ex-sovietic. Totuși, aceasta menține un grad anumit de colaborare dintre cele 11 state ex-sovietice, iar părăsirea Comunității ar comporta anumite riscuri, potrivit lui Anatol Țăranu.
Piața CSI este importantă pentru economia Republicii Moldova, chiar dacă Rusia a blocat de mai multe ori importurile de produse agricole și vinuri din Republica Moldova, a declarat analistul economic Roman Chircă. În opinia sa, Republica Moldova este nevoită să țină cont de această piață, în contextul în care avansează destul de lent spre Uniunea Europeană.
CSI a fost înființată imediat după destrămarea URSS, de către 12 din cele 15 foste republici sovietice, cu excepția statelor baltice, la inițiativa Rusiei. Gerogia a părăsit organizația, în urma războiului cu Rusia din anul 2008.