Criza energetică și luptele din spatele culiselor (Revista presei)

  • 11 Decembrie 09:45
Criza energetică și luptele din spatele culiselor (Revista presei)

„Criza energetică și luptele din spatele culiselor” este un articol semnat de expertul în energetică, Ion Preașcă, pentru portalul Veridica. La începutul lunii octombrie, executivul a aprobat un Plan de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025. Acesta prevede majorarea importurilor de energie din Uniunea Europeană, în special din România. Prin urmare, rămâne să cumpărăm curentul și să-l putem importa. Aici apare problemă tehnică serioasă: nu există suficiente capacități de interconexiune cu sistemul energetic al UE, respectiv cu România, scrie Ion Preașca.

În consecință, Republica Moldova s-ar putea confrunta cu deconectări a energieie electrice. Nu întâmplător Guvernul a obligat operatorul de sistem Moldelectrica să coordoneze „cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești”.

O altă soluție este pregătirea de către Moldelectrica a scenariilor de interconexiune insulară pe linii de tensiune înaltă cu România.

Cât de eficiente vor fi măsurile luate de Guvernul Republicii Moldova, vom vedea. Un lucru, însă, este  clar: Chișinăul nu va putea să facă față unei crize energetice fără sprijinul partenerilor internaționali, concluzionează expertul Ion Preașcă în articolul din Veridica.

„Atac test, experiment, atac unic asupra democrației electorale, acestea au fost cele mai importante aprecieri despre ingerința și alterarea integrității alegerilor prezidențiale din România, realizată de către Rusia prin afectarea fundamentală a regulilor jocului și pervertirea campaniei electorale și a votului” scrie într-un editorial, publicat astăzi, de deschide.md, expertul și fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu.

„Experiența atacului hibrid al Rusiei la adresa alegerilor democratice din România a venit și cu elemente pozitive. Mai întâi, un număr de conserve ruse din interiorul societății românești s-au devoalat. La fel ca și cele din diferite instituții – cam cum s-a întâmplat cu finanțările oligarhului Shor și cumpărarea de voturi în Republica Moldova, când duzini de angajați ai unor ministere s-au regăsit pe lista celor care și-au vândut votul.

Apoi au mai fost devoalate tipologii umane mergând de la trădători, lași, cei care joacă în două luntrii, oportuniști la vânătoare de posturi în slujba oricui vine…

Europa Liberă scrie un articol despre faptul că toți mai mulți oameni din R. Moldova trăiesc în sărăcie absolută și cele mai afectate categorii.

Rata sărăciei absolute în R. Moldova a înregistrat în 2023 cele mai înalte valori din ultimii 5 ani. Dacă în 2019 un sfert din populație trăia în sărăcie absolută, anul trecut nivelul acesteia a atins 31%. Și nivelul sărăciei extreme, care este și mai gravă, a crescut cu circa 2%, până la 19%.

Potrivit raportului CPD, persoanele care locuiesc la sat sunt mai puternic afectate de sărăcie decât cele de la oraș. Infrastructura mai slab dezvoltată din zonele rurale, lipsa locurilor de muncă și posibilitățile limitate de a câștiga un venit suplimentar sunt cauzele de bază ale acestei discrepanțe.

Vârstnicii sunt un alt grup deosebit de vulnerabil în fața sărăciei. În 2023, aproximativ jumătate din persoanele de peste 65 de ani erau sărace, un indicator în creștere față de anii precedenți.

„Încă un lider raional al grupării Șor, trimis pe banca acuzaților: 1,53 de milioane de lei, bani murdari de la grupul criminal organizat” - anunță într-un articol Ziarul Națonal. Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui oficiului teritorial Dondușeni al partidului „Șor”, interzis în R. Moldova, fiindu-i incriminată complicitatea la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Ziarul de Gardă scrie despre lansarea tradiționala expoziție anticorupție care anul acesta a fost numită: „De la furtul miliardului la cumpărarea voturilor”. Este organizată la Muzeul de Istorie din capitală și va putea fi vizitată până la 24 decembrie. 

La eveniment au fost prezenți mai mulți jurnaliști, activiști civici, dar și funcționari publici, care au apreciat munca jurnaliștilor de investigație în lupta împotriva corupției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Thu
0
Fri
-1
Sat
-1
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău