CRITICI la adresa declarațiilor lui James Pettit

  • 29 August 2016 08:22
CRITICI la adresa declarațiilor lui James Pettit

Fostul președinte român Traian Băsescu critică declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău James Pettit privind relațiile dintre România și Republica Moldova.

Pe Facebook, Traian Băsescu a scris duminică, 28 august, că declarația lui James Pettit, potrivit căreia Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, este „un afront gosolan adus Istoriei României”, potrivit News.ro.

Ex-președintele României l-a etichetat pe James Pettit ”trâmbiță a Moscovei”și l-a acuzat că emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin și dragi propagandei lui Puțin. Potrivit lui Băsescu, prin afirmațiile sale ambasadorul american face servicii neprețuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităților istorice și susținând mistificarea istoriei României.

Totodată, Traian Băsescu menționează că în acest caz este necesară „O reacție oficială și clarificatoare a României în relația cu SUA”.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău  James Pettit, a declarat într-un interviu acordat postului Moldova 1, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova”, a spus James Pettit.

„Moldova nu este România, ea își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central”, a mai menționat ambasadorul american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău