Critici DURE de la Bruxelles, după aprobarea sistemului mixt (Revista presei)
-
21 Iulie 2017 09:28
Revista presei din 21 iulie
Deputații au votat mixtul în patru minute și pleacă în vacanță, comentează Timpul votul privind schimbarea sistemului electoral. „Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta”, „Hoții, hoții, hoții”, „Voi dați afară tinerii din țară”, „Jos Dodon și Plahotniuc” sau „Nu mințiți poporul cu televizorul”, au fost doar câteva dintre lozincile scandate de protestatari, joi, în fața Parlamentului Republicii Moldova, după ce 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral. Clădirea Legislativului a fost înconjurată de forțele de ordine. Votul mixt a fost susținut de democrați, socialiști și popular-europeni.
Și Jurnal de Chișinău scrie despre protestul de ieri din fața Parlamentului. Mai mulți martori susțin că unii protestatari au fost aduși cu „autocarele din diferite raioane, dar oamenii nu au știut la ce vin, de aceea pleacă… Un grup din Transnistria, am văzut cu ochii mei, s-a oprit ca să le ceară organizatorilor banii promiși, câte 200 de lei, altfel nu mai merg la miting”, spune Ioana Tricolici din s. Coșernița, r. Criuleni în Jurnal de Chișinău.
„Critici DURE de la Bruxelles, după aprobarea sistemului mixt: Marile companii vor ocoli R. Moldova, mai mult șomaj, sărăcie, salarii mai mici – titrează Ziarul Național, care-l citează pe europarlamentarul Siegfried Mureșan. „Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali. Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol”, scrie europarlamentarul pe Facebook.
Și Partidul Popular European (PPE) condamnă decizia Parlamentului de la Chișinău de a schimba sistemul electoral și neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, reține portalul Mold-street. "Este o rușine că majoritatea parlamentară a ales astăzi, pentru cetățenii Moldovei, autoritarismul - nu democrația, corupția - nu transparența, haosul - nu statul de drept”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul.
Portalul MoldNova explică „Ce se întâmplă dacă UE taie banii pentru Republica Moldova. Publicația subliniază că Bugetul Republicii Moldova pentru anul 2017 este dependent de finanțarea internațională, deși premierul Pavel Filip a declarat că se va putea descurca fără ajutorul UE (sursa). Asistența financiară internațională reprezintă circa 20% din bugetul Republicii Moldova, iar anularea asistenței financiare UE ar dubla deficitul bugetar. Prima tranșă din banii de la Bruxelles ar putea ajunge la Chișinău abia în luna noiembrie, printre condițiile de acordare a acestora fiind și respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția pentru modificarea sistemului electoral (sursa).
Opoziția extraparlamentară îndeamnă cetățenii să iasă la proteste, scrie Adevărul.
„Rogozin, interzis la Chișinău. DODON îl vrea cu brațele deschise – titrează Evenimentul Zilei. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost interzis la aterizare pe aeroportul din Chișinău la bordul unor avioane militare. Totuși, acesta a declarat că nu va renunța să viziteze Republica Moldova, invocând invitația pe care i-a făcut-o în acest sens președintele Igor Dodon. Într-un comentariu pe Twitter, Igor Dodon a scris că Rogozin este așteptat ''cu drag''. „Dmitrii Olegovici, vă primim cu drag. Vă așteptăm...”, a scris Dodon. EVZ amintește că Dmitri Rogozin a luptat cu arma în mână de partea separatiștilor transnistreni în războiul de pe Nistru din 1992, fapt pe care Dodon îl ignoră, deși se consideră un președinte patriot”.