Cristina Lesnic: Caracterul dialogului între Chișinău și Tiraspol s-a schimbat esențial în perioada pandemiei

  • 28 Mai 2020 18:47
Cristina Lesnic: Caracterul dialogului între Chișinău și Tiraspol s-a schimbat esențial în perioada pandemiei

Caracterul dialogului între Chișinău și Tiraspol s-a schimbat esențial în perioada pandemiei, susține vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul dezbaterilor video "Dialogul între Chișinău și Tiraspol în perioada crizei", ea a menționat că "pandemia a schimbat contururile negocierilor, a scos noi circumstanțe în evoluția lor".

"Aceasta se referă în primul rând la durabilitatea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. După declanșarea crizei epidemiologice și instituirea stării de urgență în Moldova, regiunea transnistreană practic s-a autoizolat. Credem că hotărârile autorităților constituționale ale Republicii Moldova trebuie să se extindă pe întreg teritoriul său, dar Transnistria a introdus măsuri oglindă", a declarat reprezentantul politic al Republicii Moldova în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit ei, după introducerea regimului de urgență, caracterul dialogului la nivelul grupurilor de lucru, inclusiv în ceea ce privește pregătirea pentru combaterea răspândirii virusului, s-a schimbat dramatic".

"Autoizolarea regiunii transnistrene, sub pretextul pandemiei, a început la mijlocul lunii aprilie, iar după ultima decizie a așa-numitei conduceri a regiunii, a fost prelungită până la 15 iunie. Această situație ține de accesul limitat în regiune nu numai pentru agenții economici, ci și pentru demnitari. După ce conducerea regiunii a luat astfel de decizii, se atestă probleme în ceea ce privește libera circulație, inclusiv accesul la servicii medicale de calitate. Amintesc că în regiune trăiesc 320 de mii de cetățeni ai Moldovei, care sunt practic lipsiți de acces la astfel de servicii în dreapta Nistrului", a spus ea.

Ea afirmă că "de câteva ori Chișinăul a primit refuz de la Tiraspol în privința ședinței grupului de lucru pe problemele de sănătate".

"Ne-am adresat la OMS pentru ca organizația să monitorizeze instituțiile medicale de pe malul stâng. Această problemă a fost apoi extrem de politizată de Tiraspol. Deși încercăm să evităm această abordare, pentru noi este important ca acum să vorbească medicii. La ședința comisiei permanente a OSCE din 30 aprilie, majoritatea diplomaților participanți au confirmat că Chișinăul se confruntă cu obstacole în ceea ce privește cooperarea cu Tiraspolul în gestionarea crizei", a spus Lesnic.

Ea a calificat drept "propagandă și minciuni" declarațiile Tiraspolului despre blocarea de către Chișinău a importului de medicamente în regiune, deoarece "importul preparatelor medicale care au primit certificatul corespunzător de la Agenția Medicamentului s-a dublat în perioada pandemiei".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău