Cristina Gherasimov: Acceptarea asistenței de către UE de către așa-numitul regim de la Tiraspol este o oportunitate pentru a readuce regiunea transnistreană în albia constituționalității Republicii Moldova
-
07 Februarie 14:24
![Cristina Gherasimov: Acceptarea asistenței de către UE de către așa-numitul regim de la Tiraspol este o oportunitate pentru a readuce regiunea transnistreană în albia constituționalității Republicii Moldova Cristina Gherasimov: Acceptarea asistenței de către UE de către așa-numitul regim de la Tiraspol este o oportunitate pentru a readuce regiunea transnistreană în albia constituționalității Republicii Moldova](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252265-206610.jpg)
Chișinăul așteaptă un răspuns din partea Tiraspolului cu privire la pachetul de sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice din regiunea transnistreană, spune vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, ea a precizat că fondurile vor fi utilizate pentru ajutor umanitar și nu pentru sprijinirea regimului separatist, subliniind că UE impune condiții clare privind respectarea drepturilor omului și ajustarea prețurilor la energie în stânga Nistrului. În contextul procesului de integrare europeană, Gherasimov a anunțat că un obiectiv esențial pentru anul 2025 este finalizarea în octombrie a screening-ului bilateral cu Uniunea Europeană, dar și deschiderea primului cluster de negocieri privind „valorile fundamentale”, transmite Radio Chișinău.
Rep. Moldova a făcut tot posibilul să negocieze cu Uniunea Europeană un pachet de sprijin financiar inclusiv pentru regiunea transnistreană, iar autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea răspunsului administrației de la Tiraspol în privința acestui ajutor, spune Cristina Gherasimov.
Vicepremierul a subliniat că acești bani sunt destinați ajutorului umanitar pentru cetățeni, nicidecum pentru a sprijini regimul separatist de la Tiraspol, Uniunea Europeană impunând condiții clare pentru transferul acestor fonduri, inclusiv măsuri pentru respectarea drepturilor omului și actualizarea prețurilor la energie în regiunea transnistreană.
Cristina Gherasimov mai spune că acest sprijin vine pentru alinia gradual regiunea transnistreană la realități și este o oportunitate pentru a o readuce în albia constituționalității Rep. Moldova.
„Noi sperăm foarte mult că ceia ce a făcut Rusia la începutul lunii ianuarie, și anume pur și simplu a uitat de această regiune să producă o anumit grad de reflecție. Despre sprijinul și credibilitatea sprijinului regiunii transnistrene care vin sau care urmează să mai vină din partea Federației Ruse ce oferă Uniunea Europeană este stabilitatea, este sustenabilitate și este un ajutor care să ne ajute pe noi ca țară să fim independenți din punct de vedere energetic. Această ofertă este inclusiv în interesul regiunii transnistrene. Este o oportunitate pentru a readuce regiunea transnistreană în albia constituționalității Republicii Moldova, însă depinde foarte, foarte mult de reacția așa numitul regim de la Tiraspol”, a declarat Cristina Gherasimov.
Cristina Gherasimov a menționat că în 2025, un obiectiv major rămâne finalizarea procesului de screening bilateral, care urmează să fie încheiat în octombrie. Totodată, R. Moldova va începe deschiderea capitolelor de negociere, primul fiind legat de „valorile fundamentale”. Un alt obiectiv major pentru acest an este finalizarea Planului Național de Aderare, un document esențial ce va ghida țara pe drumul integrării până în 2030, a declarat Cristina Gherasimov.
„În primul rând, trebuie să ducem la bun sfârșit acest proces, numit screening bilateral care va fi finalizat în luna octombrie. în paralel, trecem la o 9 etapă de negocieri și anume deschiderea capitolelor de negociere. Iată că suntem în așteptarea primei scrisori din partea Consiliului European prin care vom fi invitați să ne pregătim de deschiderea negocierilor pentru primul grup de capitole. Așa numitul cluster ce ține de valori fundamentale birou pentru integrare europeană. Împreună cu toate grupurile de lucru responsabile de aceste capitole este deja, în plină pregătire a tuturor materialelor ce țin iată de acest moment, din nou unul istoric pentru țara noastră. Desigur că în acest an o prioritate majoră pentru noi este și să definitivăm această foaie de parcurs de țară. Dacă vreți așa, o numim noi la Biroul pentru integrare europeană, care este planul național de aderare pentru următorii 5 ani. În acest plan național de aderare noi practic ă descriem toată transformarea prin care urmează să trecem ca țară ca să fim pregătiți de aderare”, a punctat Cristina Gherasimov.
Cristina Gherasimov a afirmat că Rep. Moldova își propune să deschidă cât mai multe capitole de negociere în acest an, însă succesul depinde nu doar de eforturile interne, ci și de colaborarea cu instituțiile europene și statele membre ale Uniunii Europene.