Criminali dați în urmărire generală internațională, „spălați” în Republica Moldova (Revista presei)

  • 05 Iunie 09:48
Criminali dați în urmărire generală internațională, „spălați” în Republica Moldova (Revista presei)

Criminali notorii din întreaga lume, „spălați” în R. Moldova. Deschide.md relevă cine sunt cei patru funcționari de la Chișinău, suspectați de autorități, în cadrul operațiunii de amploare moldo-francezo-americană pentru destructurarea unei scheme de criminalitate internațională. Cel puțin 20 de criminali notorii din întreaga lume, dați în urmărire generală internațională, au reușit să-și șteargă numele din lista INTERPOL-ului datorită unei scheme implementate cu ajutorul unor funcționari de rang înalt de la Chișinău, notează Evenimentul Zilei. Mai exact, persoanele date în urmărire generală au primit azil politic în Republica Moldova, motiv pentru care le-au fost șterse notificările roșii ale Interpolului. Ulterior, după ce au scăpat de pericolul de a fi extrădați, unii din ei au părăsit Republica Moldova și au ajuns în țări europene, precum Franța și Marea Britanie, unde au comis noi crime și infracțiuni. Printre funcționarii moldoveni reținuți se regăsesc ofițeri de rang înalt de la Ministerul de Interne, precum și un fost ministru al Justiției. În lista celor bănuiți se regăsesc șeful Inspectoratului General pentru Migrație al MAI, Mihail Vodă, precum și șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Țentiu. Un rol cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei l-ar fi avut fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog. Acesta a fost ulterior reprezentantul Republicii Moldova la Interpol. Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîță. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice, apărându-i pe liderul interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, și pe fostul deputat democrat, Vladimir Andronache. Banii pe care i-ar fi încasat funcționarii moldoveni se ridică la câteva milioane de dolari SUA, scrie Deschide.md, transmite Radio Chișinău.

Sursele ZdG au confirmat că Țentiu și Pîrlog sunt cercetați în dosar. Totodată, nu se știe dacă procurorii vor cere mandate de arestare pe numele acestora.

Agenta sub acoperire Arina Spătaru, martoră în instanță: „Șor este un finanțator responsabil”. Europa Liberă relatează cum a depus mărturii în instanță fosta deputată de la Platforma DA, Arina Spătaru, care a recunoscut anterior că a lucrat sub acoperire pentru a ajuta oamenii legii să deconspire schema de finanțare ilegală a mai multor partide de către oligarhul fugar Ilan Șor. Pe 4 iunie, la Judecătoria Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul deputatei Irina Lozovan și al soțului ei, Pavel Gîrleanu, judecați pentru finanțarea ilegală a unui partid. În instanță este examinat acum episodul în care Gîrleanu a încercat să-i transmită 30.000 de dolari primarului orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, ca acesta să părăsească Partidul Socialiștilor (PSRM) și să adere la nou-creatul „Renaștere” – un satelit al Partidului Șor. Arina Spătaru a povestit instanței că a aflat despre acest caz din presă și că a discutat ulterior despre cele întâmplate cu deputatul Alexandr Nesterovschi. În 2023, Nesterovschi și cu Lozovan au trecut de la PSRM la Partidul „Renaștere” și o îndemnau și pe ea să accepte finanțare de la oligarhul fugar Ilan Șor. Spătaru susține că l-a denunțat pe Nesterovschi la Centrul Național Anticorupție (CNA) și a colaborat cu oamenii legii. „Nesterovschi venise cu o pungă cu 50.000 de dolari și 100.000 de lei la poarta mea”, a povestit ea, menționând că a fost timp de 2 ani deputată și se îndoiește că e posibil de adunat 30.000 de dolari din salariu. Spătaru susține că, potrivit planului lui Șor, Nesterovschi urma să creeze un partid „artificial”, cu „marionete”, dar care să aibă deputați și structuri regionale de partid. Un partid asemănător trebuia să creeze și Spătaru și să atragă acolo deputați. Potrivit Arinei Spătaru, fiecare din cei care au aderat la „Renaștere” era remunerat de Șor, care, din spusele lui Nesterovschi, este „un finanțator responsabil”. Deputatul i-ar fi spus сă primește lunar câte 5.000 de dolari prin curieri. „Parca mașina lângă o benzinărie sau o cafenea, o lăsa deschisă și mergea să servească o cafea. Când se întorcea, găsea banii [în automobil]”, a declarat martora.

RISE Moldova scrie despre unul din curierii lui Șor la Moscova - inspector superior la Centrul Național Anticorupție, inspector la Vamă, inspector de integritate la Federația Moldovenească de Fotbal și, într-un final, – suspect în spălarea banilor în interesul unui grup criminal organizat. Este traiectoria mai puțin obișnuită a unui fost om al legii, astăzi conectat cu Ilan Șor. Îi spune Victor Guțuleac, are 40 de ani, și este unul din oamenii lui Șor la Moscova, relevă o investigație RISE Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău