Creditul oferit de Guvernul României ”o gură de aer” pentru economie

  • 07 Octombrie 2015 18:25
Creditul oferit de Guvernul României ”o gură de aer” pentru economie

Creditul în valoare de 150 de milioane de euro, oferit Republicii Moldova de Guvernul României, ar fi ca ”o gură de aer” pentru economia țării noastre.

Aceasta în condițiile în care Chișinăul și-a suspendat relațiile financiare cu principalele instituții donatoare: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană. Prima tranșă din acest împrumut ar urma să fie folosită pentru continuarea mai multor proiecte investiționale, în special din domeniul energetic, menite să diminueze dependența Republicii Moldova de Rusia.

Potrivit analistului economic, Alexandru Fală, în situația în care Republica Moldova a rămas fără acoperire financiară din cauza stopării asistenței bugetare de către Banca Mondială și Uniunea Europeană, în perioada unei pronunțate instabilități politice și  condiționări de reforme, Guvernul de la Chișinău are nevoie stringentă de bani pentru reanimarea unor proiecte investiționale, care au fost temporar suspendate. Cel mai probabil, în opinia expertului urmează a fi finanțate importante proiecte investiționale, în special ce vizează domeniile educației, interconectarea sistemelor de transport, dar și cele energetice, astfel încât Republica Moldova să atingă un tip de independență energetică care să o scutească de șantaj politic.

În același timp, expertul economic, Vlad Bercu a dezmințit speculațiile apărute în presa de pe ambele maluri ale Prutului, precum că acest împrumut nu ar avea acoperire politică la București, în condițiile în care și președintele român, Klaus Iohannis, dar și liderii partidelor politice, și președinții celor doua Camere ale Parlamentului României s-au pronunțat pentru acordarea acestuia. Mai mult, susține Vlad Bercu, acordarea celor 150 de milioane de euro ar fi perfect legală în condițiile în care nici misiunea FMI, care și-a încheiat recent vizita la Chișinău nu a manifestat nicio obiecție referitor la creditul românesc.

Potrivit acordului semnat între cele două țări, prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, urmează a fi disbursată până la finele acestui an.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău