Cotidianul: Scântei între Năstase și Sandu pe subiectul Aeroportului (Revista presei)

  • 22 August 2019 09:37
Cotidianul: Scântei între Năstase și Sandu pe subiectul Aeroportului (Revista presei)

”Planurile lui Dodon, date peste cap? Maia Sandu anunţă că vizita ministrului rus al Apărării va fi una neoficială şi că nu vor putea fi semnate acorduri cu partea rusă”, titrează Adevărul.

Astfel, premierul Maia Sandu a accentuat că Serghei Şoigu poate veni doar într-o vizită privată şi fără a fi însoţit de o delegaţie a Federaţiei Ruse, precum stabilise acesta cu Pavel Voicu. Premierul l-a avertizat pe Pavel Voicu despre faptul că acesta nu va putea semna niciun acord oficial cu partea rusă.

Pe de altă parte, după şedinţa Guvernului, Pavel Voicu a declarat că, de fapt, ministrul rus vine la Chişinău la invitaţia oficială a lui Igor Dodon. Vizita lui Serghei Şoigu este preconizată în contextul evenimentelor organizate de Igor Dodon, în perioada 23-25 august, „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”, în cadrul cărora preşedintele ţării chiar a anunţat şi despre organizarea un „concert grandios” în centrul Capitalei, mai notează Adevărul.

Cotidianul relatează despre ”Scântei între Năstase și Sandu pe subiectul Aeroportului”. Subiectul vânzării de către Ilan Shor a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău către o companie care ar fi controlată de către Nathaniel Rotschild a stârnit unele controverse și în ședința Guvernului de miercuri. În finalul ședinței Guvernului, Andrei Năstase a cerut instituirea unui moratoriu cu privire la tranzacționarea aeroportului și luarea de măsuri pentru a preveni recunoașterea legalizării tranzacției între Shor și Rotschild. În replică, premierul Maia Sandu i-a transmis lui Andrei Năstase că acest subiect va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate și să „respecte regulamentul ședinței” Guvernului, relatează publicația.

Portalul Anticorupție observă o ”Poziție distonantă a lui Andrei Năstase în cazul Aeroportului Internațional Chișinău”, a declarat că există motive să fie anulată concesionarea. ”Nu putem privatiza siguranța națională”, a afirmat Năstase, amintind de solicitarea Platformei DA privind instituirea unui moratoriu asupra tranzacționării aeroportului. Platforma DA a solicitat miercuri statului să nu recunoască legalitatea tranzacției dintre Avia Invest și NR Investments Ltd până când nu va fi luată o decizie definitivă a instanțelor de judecată despre legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău în baza urmării penale inițiate de către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Această atitudine a PPDA vine după ce ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă că statul R. Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest din 19 august curent poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare.

Analistul politic, Nicolae Negru, citat de Ziarul Național, nu crede că retragerea lui Vladimir Țurcan de la șefia CC ar rezolva problema politizării instituției: „Este spectacol, pentru că a existat o înțelegere între Dodon, Năstase și Sandu. Fac declarații prin care să-și spele imaginea”, afirmă Nicolae Negru. ”Vladimir Țurcan oricum rămâne membru al CC. Și aici este multă ipocrizie în declarațiile lui Năstase și ale Maiei Sandu, fiindcă în momentul în care l-au votat în Parlament pe Țurcan puteau să se aștepte că va deveni și președinte la CC”, a subliniat analistul.

Funcționarul de la Parlament care i-a trimis mesajul Liubei Șova, magistrata de la Curtea Constituțională (CCM), prin care o îndeamnă să-l desemneze pe Vladimir Țurcan în calitate de președinte al CCM este fost coleg de facultate cu magistrata, transmite TV8. Declarația îi aparține lui Sergiu Litvinenco, deputat din Blocul ACUM, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Cotidianul.md. Funcționarul care i-ar fi trimis Liubei Șova mesajul ar fi Ion Rusu, care deține funcția de șef al Direcției informațional-analitice a Parlamentului, mai punctează TV8.

Ziarul de Gardă îl citează pe președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputatul Pavel Filip, nu vede o problemă în faptul că Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, a devenit președinte al Curții Constituționale (CC), fiind nemulțumit de judecătoarea Domnica Manole. Fostul prim-ministru menționează că are „un respect față de domnul Țurcan”. ”Eu văd problema în alt judecător al CC – Domnica Manole – care spune minciuni și nici nu clipește din ochi. Pentru toată lumea este clar cum a votat această doamnă. Trebuie să-și asume responsabilitatea cu toții”, a declarat deputatul în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului ACUM, Mihai Popșoi, afirmă că ”nu sunt premise pentru alegeri parlamentare anticipate”, într-un interviu pentru portalul Tribuna. ”Acestea vor avea loc cu siguranță în termenul prevăzut de lege, din momentul când nu va mai există majoritate parlamentară viabilă. În circumstanțele actuale, nimeni nu are interesul să lipsească RM de această șansă unică de a reforma cu adevărat justiția și de a crea premise de dezvoltare economică. Această șansă poate să nu mai existe și niciun partid al coaliției nu va risca să saboteze această majoritate”, a declarat Mihai Popșoi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
0,8 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:4,1 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău