Cotidianul | Revenirea în forță a PD-ului „reformat” nu e deloc o variantă ce poate fi exclusă din calcul” ( Revista presei )

  • 02 Iulie 2019 09:25
Cotidianul | Revenirea în forță a PD-ului „reformat” nu e deloc o variantă ce poate fi exclusă din calcul” ( Revista presei )

Revista presei - 2 iulie 2019

Într-un editorial din Ziarul Național, Nicolae Negru amintește că „până a reuși Maia Sandu să plece în prima sa călătorie peste hotare, care să indice direcția principală a politicii externe pe durata mandatului său, o delegație parlamentară a Republicii Moldova a și făcut o vizită demonstrativă la Moscova. Autorul reține cuvintele de salut pe care le-a adresat delegației noastre președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, ce exprimă în esență scopul vizitei: „Colegii dumneavoastră au venit în Rusia, țară care face sincer multe lucruri pentru ca în Republica Moldova să fie pace și prosperitate”. „Sincer”, „pace și prosperitate”, acestea sunt cuvintele-cheie. Rusia „face sincer multe lucruri pentru ca în Republica Moldova să fie pace și prosperitate”. Uitați de embargouri, de taxe vamale, de trupele ruse, de zângănitul de arme pe Nistru, de sprijinul acordat separatiștilor, de amestec în afacerile interne, de spionii ruși etcetera”, scrie autorul.

Comentând prima vizită peste hotare a noului premier, la București, Petru Bogatu, scrie că „România trebuie să susțină populația  Republicii Moldova fără a investi într-un guvern hibrid prorus la Chișinău. Este necesar ca asistența românească să meargă direct la cetățeni, spre comunități, organizații sau administrații locale. În caz contrar, banii Guvernului de la București vor servi cauza neo-imperialistă a Maicii Rusia, ajutându-l pe Putin să readucă Republica Moldova pe orbita Moscovei”, scrie editorialistul într-un articol pe Deschide.md. 

Presa comentează și declarația ministrului de externe Nicu Popescu, care a afirmat că în 92 a fost un război civil la Nistru. Ziarul de Gardă reține replica istoricului Octavian Țîcu, deputat ales pe listele Blocului ACUM, care susține că ministru de Externe Nicu Popescu nu îl reprezintă, precum și votul ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase la APCE. El îi cere ministrului Popescu „să-și reconsidere declarația privind “războiul civil” din R. Moldova, care a fost în realitate un război de agresiune a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova”.

„Dosarul conflictelor înghețate din regiune este departe de a fi închis, scrie expertul Dan Dungaciu, într-un articol preluat de Adevărul. Autorul atenționează că pericolul nu se mai numește federalizarea R. Moldova, „diplomatic se numește „statut special“. Cine vântură steagul federalizării azi face o enormă diversiune. Este vorba despre cu totul „altceva“, adică „statut special“, care se va livra soft, blând și... consensual, avertizează expertul. Scopurile Rusiei în R. Moldova sunt trei: Primul de a fi primită la masa mare de negocieri atunci când se discută aspecte strategice în regiune. Iată că, acum, la Chișinău, acest prim obiectiv a fost obținut. Rusia a fost acceptată și acreditată; Al doilea obiectiv a fost pedepsirea lui Plahotniuc, iar al treilea obiectiv este așa-numitul „cordon sanitar“, care să seteze și să formalizeze statutul spațiului dintre Rusia și Occident. Asta se va face prin acceptarea de către Chișinău sau Kiev a unui așa numit „statutut special“ pentru Donbas, respectiv Transnistria. Adică prin ceea ce acum 10 ani se numea federalizare. Doar că de data asta, spre deosebire de 2003, Moscova vrea ca inițiativa să fie „locală“, deci Chișinăul să își pună singur lațul la gât”, scrie autorul.

Vladimir Plahotniuc nu mai are nicio influență asupra PDM, declară Pavel Filip, într-o emisiune la TVR Moldova. Totodată, fostul premier spune că în ultima perioadă în partid a existat o „verticală nefirească a puterii pentru un partid de orientare democratică”, transmite IPN.

Comentând declarațiile fostului premier, Cotidianul scrie că „Filip a admis că s-au întâmplat multe lucruri necurate cât a fost prim-ministru, dar a spus că el nu cunoștea de ele, că nu are nicio vină, că au existat instituții abilitate care ar fi trebuit să se ocupe de toate aceste ilegalități. Potrivit publicației, undeva din spate se trag sfori serioase pentru a readuce PD-ul la guvernare cât mai rapid. Și nu după alegeri anticipate, ci chiar în acest ciclu electoral. Sistemul creat în jurul lui Plahotniuc nu vrea să moară și încearcă să se regrupeze… Și mai trist e că la cum decurg lucrurile la Chișinău în ultimele zile, la gafele incredibile pe care le fac unii oameni cu funcții importante în actualul Guvern, revenirea în forță a PD-ului „reformat” nu e deloc o variantă ce poate fi exclusă din calcul”, scrie Cotidianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău